Haluatko säästää rahaa? Kokeile kaupassa kolmen päivän sääntöä

Tutkiessaan vuoden 2016 tulojaan tämä nuori nainen tajusi, ettei ollut säästänyt penniäkään. Hän päätti tehdä lupauksen tilanteensa parantamiseksi.

Amerikkalainen Jamie Rappaport piti shoppailemisesta – jopa siinä määrin, että hänen täytyi oppia aivan uusi tapa sen hillitsemiseen!

Rappaport heräsi karuun todellisuuteen tutkiessaan vuoden 2016 tulojaan. Hän ei ollut säästänyt penniäkään. Rappaport kertoo Thought Catalog -sivustolla, että tuhlasi kaikesta huolimatta ylimääräiset rahansa noutokahveihin ja kahdeksan dollarin noutoleipiin.  

Impulssiostokset pilasivat Rappaportin taloutta siinä määrin, että hän päätti tehdä lupauksen: hän ei enää tuhlaisi rahojaan mihinkään kertakäyttöiseen.

– Äitini antoi minulle todella hyviä neuvoja, jotka muuttivat elämäni, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin. Hän sanoi, että jos haluaisin esineen vielä huomenna, voisin palata, ostaa sen ja olla tuntematta syyllisyyttä. Kuuntelin häntä tuona yhtenä päivänä, enkä enää muista, mitä halusin silloin ostaa, Rappaport kuvaa.

Näitä sääntöjä Rappaport noudattaa:

  1. Älä osta mitään kertakäyttöistä: ei noutokahvia, ei pikaruokaa, ei shottia baarissa. Jos sitä voi käyttää vain kerran, et tarvitse sitä.
  2. Noudata kolmen päivän sääntöä: jos haluat jotakin kovasti vielä kolmen päivän kuluttua, mene ostamaan se äläkä tunne syyllisyyttä!



Rappaport päätti muuttaa elämänsä: nainen maksoi vuokran ja autonsa vakuutuksen, nosti 20 dollaria käteistä ja päätti elää sillä seuraavaan palkkaansa asti.

– Aluksi se oli hyvin vaikeaa. Kieltäydyin tarjouksista mennä ulos kavereideni kanssa, ajoin McDonaldsin ohi, vaikka kaikki, mitä elämässä halusin, oli pikaruoka, Rappaport kuvaa.

Kaksi viikkoa myöhemmin Rappaport sai palkan. Hän avasi toisen tilinsä ja huomasi, että siellä oli edelleen 200 dollaria – hän ei ollut tuhlannut kaikkea, kuten tavallisesti.

Rappaport alkoi ostaa vessapaperia suurissa erissä sen sijaan, että olisi odottanut paperin loppumiseen asti ja rynnännyt kauppaan. Pikaruoan ja noutokahvit hän vaihtoi kotona ruokailuun ja kahvitteluun.

Rahan ja ajan säästämisen lisäksi hänen painonsa alkoi pudota. Lisäksi vararahaston kerryttäminen on Rappaportin mukaan helpottava kokemus.

– Suuren osan viime vuosien stressistäni olisi voinut estää, jos vain olisin alkanut säästää rahaa aiemmin.


***


Lue myös:

    Uusimmat