Haluatko hyvän vuokratuoton? Tässä ovat Suomen parhaat sijoituskaupungit

Kannattavimpien asuntosijoituskaupunkien kärkitrio on hieman muuttunut, paljastaa Suomen Vuokranantajien teettämä tutkimus.

Suomen Vuokranantajien teettämän tutkimuksen mukaan Vaasa, Jyväskylä ja Seinäjoki ovat kannattavimpia asuntosijoituskaupunkeja vuonna 2014. Listan kärkisijat ovat muuttuneet, sillä vuonna 2013 kärkikolmikkona olivat Jyväskylä, Rovaniemi ja Seinäjoki. Pellervon taloustutkimuksen tekemässä tutkimuksessa arvioidaan eri kaupunkien vuokratuottoa, asuntojen arvonnousua ja asuntomarkkinoihin vaikuttavia erityispiirteitä vuoteen 2018 asti.

Asuntosijoittajan kannattaa vertailla kattavasti eri kaupunkien tuotto-odotuksia. Bruttovuokratuoton lisäksi potentiaalista sijoituskaupunkia on hyvä arvioida myös asuntojen arvonnousun ja asuntomarkkinoihin vaikuttavien alueellisten kehitystekijöiden kannalta. Arvonnousu on usein pitkän aikavälin tuoton merkittävä tekijä.

Alueelliset kehitystekijät kuten väestönkasvu, opiskelijoiden määrä ja kotitalouksien tulotaso voivat myös vaikuttaa suuresti tuotto-odotuksiin. Kasvavat opiskelijakaupungit ovat usein asuntosijoittajille mieluisia kohteita hyvän vuokratuoton ja arvonnousun takia.

– Esimerkiksi Kajaani, Kotka ja Rauma ovat yksiöiden bruttovuokratuoton osalta loistokohteita, mutta arvonnousumahdollisuudet ja aluekehitystekijät saattavat tehdä kaupungeista riskialttiita sijoituskohteita, kommentoi Suomen Vuokranantajien vs. toiminnanjohtaja Elina Aalto.

Murrosvaiheessa olevien kaupunkien vuokratuotto voi olla houkuttelevan hyvä, mutta vaarana ovat sijoituksen arvonlasku sekä riski tyhjistä vuokrakuukausista.

Huolellinen pohjatyö ja pitkäjänteisyys ovat taitavan asuntosijoittajan tunnusmerkkejä. Usein sijoitusasunto hankitaan oman asuinkaupungin lähistöltä, mutta uskaltautuminen muihin kaupunkeihin voi osoittautua kannattavammaksi, mikäli sijoittaja on valmis kasvattamaan paikallistuntemustaan. Kaupungin sisäisten tekijöiden tunteminen on valtava etu asuntosijoittajalle etenkin asunnon mikrosijaintia arvioitaessa.

Ennusteet viittaavat hintojen kasvun hiipumiseen

Asuntojen hintojen kasvun oletetaan hieman hiipuvan seuraavan viiden vuoden aikana verrattuna edelliseen viiteen vuoteen.

Vuokrien kasvu pysyy edelleen melko voimakkaana kysynnän pysyessä vahvana. Hoitokulut kasvavat vuodesta 2013 vuoteen 2018 yhteensä hieman yli 20 prosenttia, eli noin 4 prosenttia vuodessa.

Lue myös:

    Uusimmat