Haluatko eroon tupakasta? Käänny sosiaalisen median puoleen

Uusi tutkimus paljastaa, että irti tupakasta pyrkivät saavat apua sosiaalisen median sivustoilta, joissa samanhenkiset kokoontuvat. Sosiaalisesta mediasta voi saada vahvan tukijoukon, joka auttaa vaikeissa tilanteissa.

– Huomasin, että ihmiset, jotka liittyvät terveysnettisivujen sosiaalisiin ryhmiin pääsevät paremmin irti tupakasta ja pystyvät olemaan polttamatta kauemmin, koska heille kehittyy niin vahva sosiaalinen side muihin käyttäjiin, sanoo kyselyn teetättänyt Joe Phua Georgian yliopistosta.

Phua tutki epäkaupallisten nettisivujen tupakointiryhmiä. Kaikille nettisivuille yhteistä oli sosiaalisen median piirteet, kuten käyttäjäprofiili, etusivun uutisvirta, viestiketjut sekä mahdollisuus lisätä käyttäjä ystäväksi.

Kyselyssä tutkittiin sitä, kuinka paljon käyttäjät viettivät aikaa nettisivulla ja sitä, miten yhteneviksi he kokivat tupakkaan liittyvät ajatuksensa ja arvonsa muiden käyttäjien kanssa. Heitä pyydettiin myös ilmoittamaan, miten paljon tukea ja apua he kokivat saavansa muilta käyttäjiltä. Viimeiseksi käyttäjiltä kysyttiin, miten itsevarmoja he olivat lopettamispäätöksestään.

Sosiaalinen tuki auttaa lopettamaan

Vastaukset paljastivat, että käyttäjät kuluttivat nettisivuilla useita tunteja ja muodostivat ystävyyssuhteita, joista jotkut kantoivat myös netin ulkopuolella reaalimaailmassa. Tupakoinnin lopettamisen suhteen ei kuitenkaan ollut väliä, oliko ystävyys virtuaalinen vai ei. Pelkkä sitoutuminen ryhmään auttoi tupakoinnin lopettamisessa.

Tupakoitsijat eivät välttämättä suhtaudu tupakointiin sairautena, vaan kokevat sen enemmänkin elämäntapaongelmaksi samalla tapaa kuin sen, ettei harrasta tarpeeksi liikuntaa. Terveysammattilaiset tiedostavat, että sosiaalinen tukiverkosto on hyvä apukeino ihmisille, jotka haluavat päästä eroon tupakasta, mutta sen tarjoaminen voi olla vaikeaa. Näin ollen netin tukiverkot ovat toimiessaan hyvä keino.

– Tupakoitsijat eivät välttämättä halua vaivata ystäviään. Niinpä samanhenkisten nettiyhteisö voi olla tuntua järkevämmältä valinnalta kuin lääkäriin meneminen, sanoo professori Cliff Lampe Michiganin ylipistosta.

Tutkimus toteutettiin 252 ihmisen kyselytutkimuksena terveysnettisivuilla. Se julkaistiin Journal of Communication -lehdessä.

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat