Halttunen lähetyksessä: Tupakka on munasarjamyrkky

Dosentti Mervi Halttunen Naistenklinikalta paljasti maanantain Studio55.fi-lähetyksessä muun muassa mitkä asiat voivat kiihdyttää vaihdevuosien alkamista.

Ykköseksi tällä negatiivisella listalla nousi tupakointi.

– Jos nainen tupakoi, nykytutkimuksien mukaan hän saa vähintään kaksi vuotta, jopa neljä tai viisikin vuotta, etuajassa vaihdevuodet. Eli tupakka on suora munasarjamyrkky, Mervi Halttunen totesi ohjelmassa

– Toinen (syy) on erittäin tiukka kasvisdieetti. Ei tiedetä, johtuuko se siitä, että ehkä kuitenkin sitä kautta tulee meidän tarvitsemia rasvoja vähemmän.

Halttunen kertoi olevansa tupakoinnin vastustaja ja hämmästelevänsä sitä, että suomalaiset tytöt tupakoivat eniten Euroopassa. Se on hänen mielestään käyttäytymismalli, johon pitäisi ehdottomasti puuttua.

– Suomalaiset tytöt ovat vähän jätkämäisiä, samalla tavalla kuin naiset myöhemmin osoittavat miehistä käyttäytymistä esimerkiksi alkoholinkäytön suhteen.

Halttunen muistutti myös, että kaikki tietävät tupakan ikävät suorat terveysriskit, mutta esteettisempikin puoli asioista kannattaisi ottaa välineeksi tupakoinnin vastustamiseen.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän ohjelmasta myös muun muassa, miksi hormonikierukasta voi olla apua jo 10 vuotta ennen kuin vaihdevuodet alkavat.

Lue myös:

    Uusimmat