Halonen: Uskonasioilla ei voi torjua Turkin EU-jäsenyyttä

Halonen muistuttaa, että Turkki on jo vuosisatojen ajan hyväksytty eurooppalaiseksi. Halosen mielestä kristinuskolla ei ole monopolia asioihin.

Presidentti Tarja Halosen mielestä Turkin EU-jäsenyydelle ei ole esteitä, jos maa täyttää oikeusvaltion, demokratian ja tasa-arvon periaatteet.

Halonen muistuttaa Etelä-Saimaan 120-vuotisjuhlalehdessä, että Turkki on moneen kertaan hyväksytty eurooppalaiseksi, jo vuosisatojen ajan. Uskontojen korostaminen on liiallista yksinkertaistamista.

- Kristilliset arvot ja perimä ovat tietysti tavattoman suuret Euroopan unionissa ja eurooppalaisissa arvoissa. Tähän aina lisään, että kristinuskolla ei ole monopolia asioihin. Jos Turkki täyttää ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltion ehdot, niin siitä voi tulla EU:n jäsen. Sinänsä siinä maassa tai kulttuurissa ei ole mitään sellaista peruseroa, etteikö jäsenyys voisi toteutua.

Kesän uutisia johtavien poliitikkojen yksityiselämästä Halonen kommentoi yleisellä tasolla. Hän toivoo, että mediassa voitaisiin herättää mielenkiintoa yksittäisen ihmisen elämällä oleellisempiin asioihin.

- Osa lehdistöstä tykkää sananvapauden nimissä aiheista, joilla ei ole kauhean paljon merkitystä yhteisten asioiden hoitamisen kannalta.

Halosen mukaan "ennenvanhaan pienissä kylissä oli ihmisiä, jotka halusivat naapurivalvonnan olevan vähän liian pitkälle menevää".

- Ei niistä puhuttu, että se on ilmaisuvapauden tunnusmerkki vaan puhuttiin ihan yksinkertaisesti juoruamisesta. Kai sekin kuuluu ihmisen luontoon. Mutta en minä sitä osaa keskeisimpänä osana sananvapautta pitää, presidentti sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat