Mainos

Hallitusohjelma leikkaa sairailta: 34 000 ihmistä menettää 280 euroa vuodessa

Suomen uusi hallitus on päättänyt poistaa Kelan myöntämän ruokavalikorvauksen ensi vuoden alusta lukien.

Nykyisin yli 16-vuotiaat keliakiaa sairastavat voivat saada Kelan maksamaa ruokavaliokorvausta 23,60 euroa kuukaudessa. Vuodessa tämä tekee 283,2 euroa henkeä kohti.

Valtiolle säästöjä korvauksen poistamisesta syntyy 9,6 miljoonaa euroa. 

Keliakialiitto ei linjausta purematta niele.  

- Olemme tyrmistyneitä hallituksen suunnitelmista. Keliakiaan on täsmähoito eli gluteeniton ruokavalio, jolla sairaus saadaan kuriin, eikä se etene, kuten moni muu pitkäaikaissairaus. Gluteeniton ruokavaliohoito tulee kuitenkin kalliiksi keliakiaa sairastaville, joten siihen tarvitaan ehdottomasti yhteiskunnan tukea, korostaa Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen tiedotteessa.

Keliakia on autoimmuunisairaus, jonka ainoa hoitomuoto on tarkka ja elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Keliakiaan ei ole lääkettä.

Hoitamattomana keliakia voi aiheuttaa monia lisäsairauksia, kuten osteoporoosia, lapsettomuutta ja vakavimmillaan ohutsuolen syöpää.

Ruokavaliokorvaus kattaa vain osan kustannuksista

Ruokavaliokorvaus kattaa vain pienen osan gluteenittoman ruokavaliohoidon aiheuttamista lisäkustannuksista.

Vuonna 2014 tehdyn hintaselvityksen mukaan gluteeniton ruokavalio aiheuttaa keliakiaa sairastavalle ylimääräisiä kustannuksia 68 euroa kuukaudessa.

–  Olemme hyvin huolissamme siitä, miten pienituloiset, opiskelijat ja työttömät pärjäävät, jos he eivät saa taloudellista tukea sairautensa hoitoon, keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen sanoo.

Keliakiaa sairastavia on Suomessa 36 000 ihmistä. Kelan maksamaa ruokavaliokorvausta sai tämän vuoden helmikuussa yhteensä 33 640 henkilö.  Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja