Mainos

Hallitusneuvottelut alkavat ylihuomenna aamupäivällä

Puolueet ovat kokoontuneet eduskuntaan päättämään hallitustunnustelijasta. Hallitustunnustelijaksi valitaan suurimman puolueen kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb

Uuden hallituksen aikataulu

– 17.6. Hallituspuolueiden ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat aloittavat minihallitusneuvotteluiden tunnustelut kello 18 Königstedtin kartanossa. Tunnusteluissa kootaan puolueiden kannat. Kokoomuksen ryhmäkokouksessa iltapäivällä pohditaan muun muassa potentiaalisia ministerinimiä Henna Virkkusen ja Alexander Stubbin tilalle. Esille ovat nousseet ainakin Petteri Orpo, Sanni Grahn-Laasonen ja Lenita Toivakka. Uudet ministerit nimitettäneen juhannuksen jälkeen alkavalla viikolla.  

– 18.6. Minihallitusneuvottelut alkavat kello 11 Valtioneuvoston linnassa Stubbin johdolla. Neuvotteluissa käsitellään jo tehtyjen päätösten toimeenpanoa. Käsiteltävinä ovat kehyspäätökset ja rakennepaketti. Kokoomus ja SDP pitävät tärkeänä saada aikaan työllisyyttä ja kasvua edistäviä toimia. Kehyspäätöksistä uudestaan arvioidaan todennäköisesti ainakin lapsilisäsäästöjen rakennetta, oppivelvollisuusiän nostoa sekä työllisyys- ja kasvupakettia.  

 – 19.6. Minihallitusneuvottelut jatkuvat "niin kauan kuin on tarpeen".  

– 23.6. Hallituspuolueiden päättävät elimet koolla. Eduskunta äänestää pääministeristä, ja presidentti nimittää uuden hallituksen. Tällä viikolla Stubb kutsunee koolle myös eduskuntapuolueiden puheenjohtajat jo tehtyjen sote-päätösten läpikäymistä varten. Sote-kokousta on toivonut erityisesti keskustan Juha Sipilä.  

– 24.6. Eduskunta odottaa tiedonantoa hallitusohjelmasta.  

– 25.6. Eduskunta äänestää hallitusohjelmasta.  

 – 26.6. Stubb edustaa pääministerinä Suomea EU-huippukokouksessa Brysselissä.

Stubbin johtamat minihallitusneuvottelut alkavat ylihuomenna aamupäivällä. Stubb sanoi kokoukseen mennessään, että neuvotteluissa painotetaan sanaa "mini". Stubbin mukaan nyt tarvitaan poliittista vakautta, ja tarkoitus on edetä nopeasti mutta maltilla.  

Noin parinkymmenen minuutin jälkeen puhemiehen edustustilasta ulos tulleet oppositiojohtajat evästivät hallituspuolueita omilla tavoitteillaan. Esimerkiksi keskusta antoi hallitukselle 12 kohdan listan neuvotteluihin.  

Puheenjohtaja Juha Sipilän (kesk.) mukaan listassa on muun muassa kasvurahasto, oppivelvollisuusiän nostamisen ja lapsilisäleikkauksen peruminen sekä kotimaisen hakkeen aseman palauttaminen veromuutoksella.   

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini odottaa hallitukselta panostuksia kasvuun ja työllisyyteen.  

-Annetaan nyt hallitukselle mahdollisuus, mutta mikäli vanhat merkit pitävät, siitä tulee kosmeettinen kompromissi, jossa kaikki saavat sen, mitä kukaan ei halua.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja