Hallitusneuvotteluissa etsitään edelleen tasapainoa tulojen ja menojen välille – valmistumisaikataulu yhä epämääräinen

1:57
Video: Tänään oli hallitusneuvotteluiden 14. päivä.

Hallitusneuvotteluja käyvät puheenjohtajat ovat viettäneet perjantai-iltaa Säätytalolla, ja keskustelu muun muassa taloustilanteesta on venymässä myöhäiseksi.

Neuvotteluja vetävä Antti Rinne (sd.) kävi illalla kertomassa kameroiden edessä, että erimielisyyksiä ei ole niinkään puolueiden välillä, vaan haasteena on menojen ja tulojen tasapainottaminen.

– On iso ero talouden luvuissa sekä menojen että tulojen välillä, Rinne sanoi.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että menotoiveet on sovitettava käytettävissä olevaan rahaan.

Apua visaiseen talouspulmaan on tarjonnut valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki, jonka Rinne pyysi perjantaina Säätytalolle.

– Täytyy olla ihmisiä paikalla, jotka ymmärtävät laskennasta enemmän kuin me, Rinne perusteli Hetemäen kutsumista.

Säätytalolla kokoontuivat myös taloutta ja veroja käsittelevät työryhmät. Rinteen mukaan veroryhmä sai valmiiksi yhteenvedon omaisuuteen ja yrittämiseen liittyvistä veromuodoista.

Edistystä yksittäisissä kysymyksissä

Puheenjohtajien pöydässä on ratkottu monia yksittäisiä asioita, joista ei muissa työryhmissä ole löytynyt yhteisymmärrystä. Näissä kysymyksissä on Rinteen mukaan edistytty hyvin.

Rinne vahvisti Helsingin Sanomien aiemmin kertoman tiedon, että puheenjohtajapöydässä on löytynyt sopu translaista. Hän kuitenkin korosti, että julkisuuteen on vuotanut vain osa tiedoista.

– Julkisuudessa näkemäni tiedot ovat huomattavan pieni osa siitä kokonaisuudesta, joka on päätetty sen asian osalta, Rinne sanoi.

HS kertoi translain muuttuvan ainakin siten, että lisääntymiskyvyttömyyden vaatiminen poistuu laista. Sukupuolen juridinen korjaaminen olisi jatkossakin mahdollista vain täysi-ikäisille, mikä oli keskustan vaatimus.

Neuvottelut venyvät ensi viikkoon

Hallitusohjelman valmistumisaikataulu on Rinteen mukaan edelleen epämääräinen.

– Valmista joskus tulee, ensi viikon aikana.

Rinne kertoi aamulla tavoitteen olevan se, että viikonlopun jälkeen niin sanotut ilmiöpöydät saavat paperit takaisin talousraamilla varustettuina ja aloittavat lopullisen kokonaisuuden koostamisen.

Rinteen alkuperäisen suunnitelman mukaan hallitusohjelman olisi pitänyt olla valmis jo nyt perjantaina. Puheenjohtajien aikatauluihin ovat kuitenkin vaikuttaneet esimerkiksi monena iltana pidetyt EU-vaalitentit.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) arvioi aamupäivällä, että hallitusneuvottelujen etenemisessä ei ole ollut mitään erikoista.

– Hallitusneuvottelut ovat aina hallitusneuvottelut. Kyllä siellä kaikki tulevat vastaan ja liikkumisia tapahtuu joka puolella. Ei tässä ole mitään outoa. Tämä on neljäs kerta, kun olen hallitusneuvotteluissa ja joka kerta on omat ongelmansa. Niin niitä on nytkin, Lintilä kommentoi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja