Hallitus kertoi kärkihankkeistaan – näin miljoonat jakautuvat

Hallitus on esitellyt niin sanottujen kärkihankkeidensa päälinjoja.

Kärkihankkeisiin suunnataan vuosina 2016-2018 miljardi euroa, ja kullekin kärkihankkeelle on nimetty vastuuministeri.   

Muutosohjelmaansa hallitus varaa yhteensä 1,6 miljardia euroa hallituskaudella, josta miljardi suunnataan kärkihankkeisiin vuosina 2016–2018. Panostukset kohdistetaan painopistealueittain seuraavasti:

 • Työllisyys ja kilpailukyky 170 milj. euroa

• Osaaminen ja koulutus 300 milj. euroa

• Hyvinvointi ja terveys 130 milj. euroa

• Biotalous ja puhtaat ratkaisut 300 milj. euroa

• Toimintatavat 100 milj. euroa.

Osaamiseen ja koulutukseen, samoin kuin biotalouteen ja puhtaisiin ratkaisuihin hallitus on varannut kumpaankin 300 miljoonaa euroa. Työllisyyttä ja kilpailukykyä parannetaan 170 miljoonalla.  

Hyvinvointia ja terveyttä tuetaan 130 miljoonalla eurolla ja toimintatapojen uudistamiseen käytetään sata miljoonaa euroa.  

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan rahat kärkihankkeisiin saadaan valtion omaisuustuloista, kuten myynnistä ja osingoista. Tämän enempää Sipilä ei asiaa avannut.  

-Hyviä hankkeita olisi ollut ainakin kahden miljardin edestä, joten karsintaa jouduttiin tekemään, Sipilä veisteli tiedotustilaisuuden lopulla.  


Pääministerin virka-asunnossa Helsingin Kesärannassa kärkihankkeiden rahoitusta esittelemässä olivat myös valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.). Ulkoministeri Timo Soini (ps.) on parhaillaan Alaskassa ilmastokonferenssissa, eikä osallistunut hallituksen tiedotustilaisuuteen.  

Viiden rahoitettavan kärkihankkeen lisäksi hallitus aikoo toteuttaa eläkeuudistuksen, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen, karsia kuntien tehtäviä ja velvoitteita sekä uudistaa alue- ja keskushallintoa.  

Tiedotustilaisuudessa ministerikolmikko sivusi myös sote-uudistuksen tilannetta. Pääministeri Sipilän mukaan seuraavia askelia ovat poliittiset päätökset rahoituksesta ja alueiden määrästä.  

Hallitus jakaa kärkihankkeensa viiteen eri lokeroon. 2:28


Lue myös:

    Uusimmat