Hallitus jatkaa tärkeitä kehysriihineuvotteluja – Maria Ohisalo turhautunut keskustan toimintaan: "Tässä pitkitetään asioita, tehdään jotain näytelmää"

1:16
Maria Ohisalolta suoraa kritiikkiä keskustalle – "Tehdään jotain näytelmää"

Hallituksen kehysriihi jatkuu kolmatta päivää. Vihreiden ja keskustan välit ovat mitä ilmeisimmin kiristyneet.

Kehysriihineuvottelut jatkuivat eilen yöhön asti. Nyt ministerit jatkavat talouslinjauksista vääntämistä heti aamusta alkaen.

Sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ei sisään mennessään peitellyt turhautumistaan hallituskumppani keskustaan.

– Olen huomannut, että tietty puolue käy välillä kertomassa täällä, että pienin askelin mennään, ja tuntuu hankalalta. Voisin ehkä sanoa, että voisi olla helpompaa, jos olisi mandaattia keskustella ja jos olisi halua mennä eteenpäin.

Ohisalo kertoi huomanneensa, että keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ja keskustalainen valtiovarainministeri Matti Vanhanen viestivät medialle neuvottelujen etenevän hitaasti.

– Välillä on ehkä vähän semmoinen tunnelma, että tässä nyt pitkitetään asioita, tehdään jotain näytelmää, valitettavasti.

Yksi neuvottelukysymyksistä on se, miten turpeen tuottajia tuetaan, kun turpeen käyttö on vähentynyt odotettua nopeammin. MTV Uutisten tietojen mukaan turvetukea tuottajille on näillä näkymin tulossa 70 miljoonaa euroa, joskin asiasta neuvotellaan yhä.

Keskustalla ja vihreällä on näkemyseroa ilmastopolitiikasta

Annika Saarikon mukaan neuvotteluissa on yhä pöydällä hyvin periaatteellisia kysymyksiä. Hän ei osannut sisään mennessään sanoa, saadaanko neuvotteluissa tänään valmista.

Saarikko torppasi Säätytalon rappusilla Ohisalon puheet siitä, ettei Saarikolla olisi riittävän suurta neuvottelumandaattia vaikkapa keskustan eduskuntaryhmältä.

– Päinvastoin. Meillä on hyvin yhtenäinen käsitys keskustassa siitä, minkälaista lopputulosta täältä odotamme, Saarikko sanoi.

Keskusta on Saarikon mukaan hyvin yksimielinen siitä, että Suomen menot ja tulot on saatava tasapainoon ja velaksi eläminen loppumaan.

Saarikko ei osannut tarkalleen arvioida, mistä Ohisalon turhautuneisuus kumpusi.

– Tänä aamuna emme ole vielä kohdanneet. Emme tiedä, millä jalalla tänne neuvottelulle on noustu.

– Ei kenellekään ole yllätys, että keskustalla ja vihreillä on näkemyseroa siitä, millaista on kestävä ilmastopolitiikka, jonka kyydissä suomalaiset pysyvät mukana, Saarikko totesi.

Työryhmät kokoontuvat, myöhemmin koko hallitus

Neuvottelut jatkuvat puoluejohtajien viisikon sekä erilaisten työryhmien voimin. Myös koko hallitus kokoontuu perjantain aikana.

Riihen ensimmäisenä päivänä, tiistaina, neuvottelut jumiutuivat ja etenkin keskusta ja SDP syyttelivät kulisseissa toisiaan siitä, etteivät asiat etene.

Keskiviikon aikana neuvotteluissa kuitenkin päästiin eteenpäin. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan ratkottavaa on silti vielä.

Perjantai tarvitaan Marinin mukaan todennäköisesti neuvotteluille kokonaan. Marin toivoo, ettei keskusteluja tarvitsisi jatkaa ensi viikolla. Mahdollista viikonloppuna jatkamista saattavat vaikeuttaa hallituspuolueiden puolue-elinten kokoukset.

Pääministeriltä kysyttiin myös Ohisalon syytöksistä keskustalle.

– Ehkä tässä haetaan julkisuudenkin kautta tietynlaisia asetelmia tänne neuvotteluihin. Itse kyllä keskittyisin siihen, mitä tuolla talon sisällä tapahtuu, Marin vastasi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja