Hallituksessa käydään kovaa vääntöä rankimmista rajoituksista – ravintolasulku ja poikkeusolot pöydällä huomenna

3:20

Hallitus kokoontui tänään yleisistuntoonsa kello 13 ja MTV Uutiset oli paikalla kysymässä ministereiltä kantoja esillä oleviin uusiin koronarajoituksiin. Julkisuudessa on ollut esillä valmiuslain käyttö hoitohenkilökunnan saatavuuden turvaamiseksi ja ravintoloiden täyssulku.

Hallituksen koronaministeriryhmä oli koolla torstaina aamupäivällä, mutta ei tehnyt vielä päätöksiä uusista rajoitustoimista. MTV uutisten tietojen mukaan laajalla ravintolasululle ei ole kannatusta, vaikka THL on esittänyt sulkua anniskeluravintoloille.

Valmiuslain mahdollisesta käyttämisestä ei vielä tänään puhuttu.

Ministerit eivät halunneet kommentoida kamerahaastattelussa tilannetta, mutta kertoivat paikalla olleelle MTV Uutisten toimittajalle Anu Korhoselle hieman tilannetietoja.

Valtioneuvoston linnan edustalla oli mahdollista jututtaa kävellen paikalle tulleita ministereitä.

Esimerkiksi työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoi, että vasta huomenna perjantaina on vuorossa keskustelut valmiuslaista. Näin poikkeusolojen mahdollisesta julistamisesta saadaan lisävalaistusta vasta huomenna.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallituksen kymmenen ministerin koronaministeriryhmä on koolla perjantaina aamulla etäyhteyksien välityksellä. Tasavallan presidentin esittely on vuorossa kello 11 ja koronaneuvotteluja jatketaan Säätytalossa kello 13.

Koko hallitus on koolla ensi tiistaina, jolloin hallitus saattaa muutta koronastrategiaa. Näin kertoi pääministeri Sanna Marin (sd.) Iltalehden aluevaalitentissä torstaina.

Poikkeusolojen julistaminen ja valmiuslain käyttö on ollut esillä sen takia, että terveydenhuollon henkilöstön riittävyys pystyttäisiin turvaamaan. Valmiuslaki antaa työkaluja työnantajille määrätä kriittisiin terveysalan töihin henkilöstöään siten, että työaika-, vuosiloma- ja irtisanomisaikasäännöistä voidaan poiketa.

MTV Uutisten tietojen mukaan erityisesti sosiaali- ja terveysministeriö ajaa valmiuslain käyttöä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin heikentyneen tilanteen takia.

Valmiuslain tarpeesta on toistaiseksi erilaisia käsityksiä hallituksen sisällä.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) kertoi tänään Valtioneuvoston linnan edustalla, ettei valmiuslaista ole nyt mitään sanottavaa.

Valmiuslain käyttöönotto edellyttää hallitusta toteamaan yhdessä tasavallan presidentin kanssa maassa vallitsevan poikkeusolot.

Hallituksesta on muistutettu, että näin vakavassa koronatilanteessa on selvää, että virkamiehet varautuvat myös valmiuslakiin, joka on kuitenkin viimeisin keino hallituksen työkalupakissa.

Asian valmistelu ja vääntö valmiuslain välttämättömyydestä on siis vielä kesken.

Anniskeluravintoloiden täyssulku pöydällä

Hallitus käsittelee perjantain myös anniskeluravintoloiden sulkemista.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) esittää anniskelupainotteisten baarien, pubien, karaokebaarien ja yökerhojen täyssulkua kolmen viikon ajaksi.

THL:n mukaan täyssulku olisi tärkeää saada mahdollisimman nopeasti voimaan. Laitoksen mukaan nykyiset rajoitukset näyttävät vaikuttavan, mutta sairaalakuormituksen näkökulmasta riittämättömästi.

– Nykyisessä, edelleen heikentyvässä epidemiatilanteessa merkittävän riskitason ravitsemisliikkeiden täyssulku vähentäisi ihmisten välisiä kontakteja ja siten voisi hillitä epidemian kiihtymistä ja sairaalakuormituksen kasvua, lausunnossa todetaan.

THL on antanut asiasta tällä viikolla lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle.

Hallituksen sisällä ei ole vielä ravintoloiden sulkemiselle yksimielistä kannatusta. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoi tänään Valtioneuvoston linnan edustalla lyhyesti, ettei hän kannata laajaa ravintolasulkua, mutta keskustelua siitä jatketaan perjantaina. MTV Uutisten tietojen mukaan myös keskusta vastustaa anniskeluravintoloiden sulkemista.

Perjantaista on näin tulossa ratkaiseva päivä uusille koronarajoituksille.


Juttua täydennetty kello 16.41. Juttuun lisätty perjantain kokouksen aikataulut sekä pääministeri Marinin kIltalehden tentissä kertoma tieto ensi tiistain neuvottelusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja