Mainos

Hallituksen sote-neuvottelut yhä kesken – tavoitteena sopu illan aikana

Hallituspuolueet jatkavat neuvotteluita sosiaali- ja terveysuudistuksesta.

Neuvottelulähteistä arvioitiin aiemmin, että valmista voisi olla jo iltapäivään mennessä, mutta aikataulu ei ole pitänyt. Neuvottelut keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen kesken jatkuvat vielä kokonaisuudesta. Muun muassa neuvottelut maakuntien rahoituksesta ovat tiettävästi olleet vaikeita.  

Illansuussa puoli kuuden aikaan neuvottelulähteistä ei enää annettu aikatauluarvioita, mutta tavoitteena oli yhä puristaa sopu illan aikana.  

Suomeen syntyy uudistuksessa 18 maakuntaa, joille siirretään kunnille aiemmin kuulunut vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista. Lisäksi sosiaali- ja terveyspalveluita avataan aiempaa enemmän yrityksille niin sanotun valinnanvapauden myötä.  

Valinnanvapaudessa lähtökohtana on tiettävästi edelleen, että jokainen suomalainen saa valita perusterveydenhuollon tarjoajan, jota käyttää aina vuoden kerrallaan. Sote-keskus tai omatiimi voisi olla joko yksityisen, julkisen tai kolmannen sektorin ylläpitämä, kun tällä hetkellä valinnan voi tehdä vain julkisten terveyskeskusten väliltä.  

Lisäksi hallitukselta odotetaan listaa niistä erikoissairaanhoidon palveluista, joiden tuottajan voi valita itse. Aiemmin on esitetty, että valinnanvapaus koskisi tarkasti rajattuja ja ennakkoon suunniteltuja operaatioita, kuten kaihi- tai tekonivelleikkauksia.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.