Hallituksen jättihanke ajamassa karille? – eduskuntalähteet IL:lle: Sote-uudistus ei mene läpi

2:52
Saarikko puolusti kiisteltyä esitystä vuoden ensimmäisellä kyselytunnilla: Maakunnilla velvoite hankkia leikkauksia ensisijaisesti julkisilta sairaaloilta

Iltalehden haastattelemien eduskuntalähteiden mukaan sote- ja maakuntauudistus ei ole menossa läpi tällä vaalikaudella. Jättimäinen uudistus on yksi Sipilän hallituksen kärkihankkeista.

Uudistuksen aikataulu on tiukka eikä se enää kestä viivytyksiä. Nyt esteenä on lehden mukaan perustuslakivaliokunta, joka pitää ensi maanantaina ylimääräisen kokouksen uudistuksesta.

Iltalehti kirjoittaa, että sote- ja maakuntauudistus ehtii tämän eduskunnan äänestykseen vain, jos valiokunnan mietintöön ei tule ponsia. Ponnet ovat muutosehdotuksia lakiesitykseen.

Hallituspuolueet voisivat periaatteessa äänestää ponsia nurin, mutta se on lehden mukaan riskialtista arvostetun valiokunnan aseman kannalta, jos asiantuntijat ja virkamiehet tukevat ponsia. Lähteiden mukaan näitä ponsia on esillä jopa kymmenen kappaletta.

Vaikka sote ehtisi eduskunnan äänestykseen ennen vaalikauden loppua, tulee äänestyksestä tiukka. Hallituksella on laskettu olevan tällä hetkellä äärimmäisen niukka enemmistö uudistuksen takana. Kun kokoomuksen kansanedustajat Elina Lepomäki ja Susanna Koski ovat suhtautuneet erittäin kriittisesti sote-uudistukseen ja sinisten Maria Lohela loikkasi Liike Nytin riveihin, on tilanne istuntosalissa 100-99 hallituksen hyväksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja