Häkä tappaa, mutta sitä ei oteta tosissaan – ”lämpö ei saa mennä harakoille”

Häkä tappaa salakavalasti - se ei haise eikä sitä näe. Arviolta parikymmentä ihmistä kuolee Suomessa häkään joka vuosi. Tuhannet saavat oireita.

Pohjois-Karjalassa nuohoojat ryhtyvät mittamaan huoneistojen häkäpitoisuuksia nuohousten yhteydessä. Nuohoojille jaettiin tänään yli 30 kannettavaa häkämittaria tehtävää varten. Tavoitteena on estää häkäkuolemat ja vähentää läheltä piti -tilanteita.

Syynä väärä käyttötapa

Pelastusviranomaisten mielestä suomalaiset eivät ota häkävaaraa tosissaan eikä asiantuntijoiden neuvoja haluta aina edes uskoa.

– Onnettomuuksien syynä on yleensä aina uunin tai takan väärä käyttötapa. Rakennevika on vain harvoin syynä, kertoo palomestari Jukka Taskinen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta.

Itä-Suomessa häkäongelmia selvitettiin kyselytutkimuksella, johon osallistui 750 kiinteistönomistajaa eri maakunnissa. Tulokset olivat monilta osin huolestuttavia ja hämmästyttäviä.

– Häkää on tutkimuksen mukaan joka 10. kotitaloudessa. Joka viides uuninlämmittäjä sulkee pellit vaikka kekäleitä on vielä jäljellä, Taskinen ihmettelee.

Joka kolmas kituuttaa

Joka kolmas lämmittäjä vielä pitkittää lämmitystä pienentämällä vetopeltiä pikku hiljaa lämmityksen aikana. Näin tekevät varsinkin iäkkäät ihmiset ja se jos mikä on vaarallista.

– Häkää syntyy huoneistoon kun veto heikkenee. Eikä siinä tutkimusten mukaan säästy energiaa yhtään sen enempää.

Iäkkäillä on selvityksen mukaan suurempi riski häkämyrkytykselle kuin nuoremmilla. Vanha suomalainen sanonta on, että "lämpöä ei saa päästää harakoille". Paloviranomaisten mukaan se on hengenvaarallinen hokema.

– Peltiä ei saa panna kiinni ennen kuin uuni on täysin mustunut, Taskinen painottaa.

Nuohoojia huimaa

Nuohoojat törmäävät työssään erittäin vaarallisiin käyttötapoihin. Piirinuohooja Tenho Nissinen on itsekin kärsinyt monta kertaa häkäoireista.

– Monesti olen tunnin työskentelyn jälkeen alkanut voida huonosti vaikka talonväki ei ole sitä valittanut. Häkää vain on, Nissinen päivittelee.

Vain joka kolmannessa taloudessa on häkävaroitin, kun palovaroitin on kuitenkin lähes jokaisessa kodissa ja usein mökeilläkin.

– Onpa tullut esiin tapauksia joissa häkävaroitin on otettu pois käytöstä, kun se asukkaiden mukaan varoittelee turhaan. Ihmiset eivät vain usko, että häkää on muodostunut, epäillään mittareita, harmittelee johtava palotarkastaja Juha Turunen.

Reikä peltiin

Oikeaoppinen lämmittäminen ja peltien sulkeminen on tärkein tapa torjua häkää. Häkävaroitin on yleistymässä, mutta on olemassa myös muutama niksipirkkaohjekin.

– Vetopeltiin voi tehdä poralla reiän tai napsauttaa vasaralla pellistä nurkan pois. Uusissa uunipelleissä nurkka on jo tehdastekoisesti valmiina murrettavaksi, Taskinen opastaa.

Nuohoojat keräävät Pohjois-Karjalassa vuodessa laajan mittausaineiston. Nuohouskäyntejä kertyy kymmeniä tuhansia. Samalla jaetaan tietoa häkäoireiden torjumisesta.

– Vanhemmat ihmiset sanovat monesti, että älä sinä poika tule neuvomaan. Tämmöisellä nuoremmalla viranhaltijalla on usein hankala saada ääntä kuuluviin, Taskinen tuskailee.

Jatkossa viranomaiset aikovat selvittää vielä tarkemmin esimerkiksi koneellisen ilmastoinnin merkitystä häkäongelmissa. Toistaiseksi ilmastoinnin käytöstä uunin lämmityksen aikana ei anneta ohjeita.

Lue myös:

    Uusimmat