Haittaohjelmat vaanivat - Ole varuillasi näiden verkkopäätteiden kanssa

Haittaohjelmien määrän valtavasta kasvusta tänä vuonna on olut viime päivinä keskustelua. Keskiviikkona tietoturvayhtiö F-Securesta kerrottiin, että rahan hankkiminen on edelleen virustenkirjoittajien suurin motiivi.

Tietoturvayhtiö McAfee on puolestaan selvittänyt minkä päätteisiltä verkkosivuilta on suurin riski saada haittaohjelmia. Yhtiön kolmannessa vuosittaisessa katsauksessa todetaan, että jotkut aiemmin riskialttiit verkkopäätteet ovat tulleet keskimäärin turvallisemmiksi, kun taas toisista on kehittynyt "ei surffailulle suotavia" -alueita.

Viisi suurimman riskitason verkkopäätettä:

Keskimäärin 5,8 prosenttia kaikista testatuista verkkosivuista sisälsi haittaohjelmien riskin. Raportin mukaan kahdestakymmenestä suurimman riskin muodostaneesta verkkopäätteestä seitsemän sijoittui Aasian - Tyynenmeren alueelle. Raportti muistuttaa, että maailman vilkkaimmin liikennöidyt com-päätteiset osoitteet sijoittuvat listalla riskialttiudessaan toiseksi korkeimmalle sijalle 32,2 prosentin riskitasolla.

Esimerkiksi Com-päätteen riskialttiuden yllättävä suuruus muodostuu kuitenkin raportin laskutavasta. Perinteisellä laskutavalla vain 6 prosenttia tutkituista com-osoitteista muodosti haittaohjelmariskin. McAfeen uudessa, painotetussa laskutavassa on kuitenkin otettu huomioon lisäksi verkkopäätteen riskisivujen määrän suhde kaikkiin havaittuihin verkon riskisivuihin. Yhtiön mukaan uusi laskutapa heijastaa paremmin yksittäisen netinkäyttäjän kohtaamaa todellista riskitasoa surffaillessaan netissä. Lisätietoa laskutavasta löytyy yhtiön raportista.

Viisi pienimmän riskitason muodostavaa verkkopäätettä:

Pohjoismaat sijoittuvat katsauksessa turvallisien verkkopäätteiden joukkoon. Tanskan verkkopäätteissä on 0,2 prosentin riskitaso , Suomen, Ruotsin ja Islannin verkkopäätteissä on 0,3 prosentin riskitaso ja Norjan verkkopäätteissä on 0,4 prosentin riskitaso.

McAfeen mukaan haittaohjelmien määrä oli tämän vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana jo lähes yhtä suuri kuin koko viime vuonna yhteensä. Yhtiön neuvo verkossa surffaajille onkin: Käytä nettiä laajasti, mutta viisaasti.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat