Haider varoittaa Itävallan eristämisestä

Itävallan uuteen hallitukseen nousseen äärioikeistolaisen Vapauspuolueen johtaja Jörg Haider on varoittanut EU:ta sulkemasta Itävaltaa pois unionin toiminnasta. Haiderin mukaan tämä jumiuttaisi Brysselin päätöksenteon.

-Jos kukaan ei istu samaan pöytään kanssamme, niin Euroopassa ei enää tehdä päätöksiä, Haider uhkasi saksalaisen ARD-televisioyhtiön haastattelussa. Hän muistutti, että suurien ratkaisujen tekeminen EU:ssa edellyttää kaikkien 15 jäsenmaan yksimielistä päätöstä. -Eurooppa tarvitsee meidän äänemme, Haider sanoi.

Mielenosoitukset muuttuivat väkivaltaisiksi

Mielenosoitukset Itävallan uutta hallitusta vastaan ovat muuttuneet yön aikana yhä väkivaltaisemmiksi. Hallitusta vastustavien mielenosoittajien ja mellakkapoliisin yhteenotossa maan pääkaupungissa Wienissä loukkaantui lähes 30 poliisia ja useita mielenosoittajia.

Noin 5 000 mielenosoittajaa kokoontui eilen Hofburgin palatsin eteen samalla kun uusi hallitus vannoi virkavalansa palatsissa. Vielä päivällä mielenosoittajat tyytyivät heittelemään tomaatteja ja kananmunia ja huutamaan Haiderin vastaisia iskulauseita. Tunteet kuitenkin kuumenivat illan pimetessä ja vihaiset väkijoukot alkoivat heittelivät poliisia katukivillä ja savupommeilla. Poliisi puolestaan vastasi hyökkäyksiin vesitykeillä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat