Mainos

Haavoittuneiden amerikkalaissotilaiden hoito syyniin

Sotilaiden kuntoutuksesta nousi kohu, kun sairaalan oloista kertova juttusarja julkaistiin Washington Post -lehdessä.

Yhdysvaltain kongressi kauhistelee amerikkalaisten sotilaiden saamaa kohtelua maan parhaaksi kehutussa sotilassairaalassa Walter Reedissä. Pääkaupunki Washingtonin lähellä sijaitsevan sairaalan olot tuomittiin hirveiksi.

Sairaalan oloja tutkivan edustajainhuoneen komitean puheenjohtajan, demokraattipuolueen John Tierneyn mukaan ongelmana eivät ole yksinomaan sairaalan erittäin epähygieeniset olot. Haavoittuneet sotilaat on lisäksi jätetty lähes oman onnensa nojaan.

- Monissa tapauksissa sotilaat Walter Reedissä odottavat hoitoa kuukausia, jos eivät vuosia. Heidän on täytynyt luovia hajallaan olevan hallintosysteemin ja useiden byrokratiakerrosten läpi saadakseen perusasiansa järjestykseen, Tierney paheksuu.

Tierney sanoo myös uskovansa, että tilanne Walter Reedissä on vain jäävuoren huippu ja tilanne voi olla yhtä paha muissakin sotilassairaaloissa.

Omaiset järkyttyneitä

Irakissa ja Afganistanissa haavoittuneiden sotilaiden kohtelusta nousi valtava kohu sen jälkeen, kun Washington Post -lehti julkaisi juttusarjan sairaalan oloista. Lehdessä kuvattiin yhtä sairaalan asuntolaa, motellista asuntolaksi muutettua rakennusta. Jutun mukaan asunnoissa vilisi torakoita, ja lokaisissa huoneissa oli homevaurioita. Hoitoihin ja kuntoutukseen pääsy kesti kuukausia.

Korpraali Wendell McLeodin vaimo Annette oli järkyttynyt päähän haavoittuneen miehensä hoidosta sairaalassa.

- Tällä tavoin he kohtelevat sotilaitamme, heille ei anneta mitään. He ovat riittävän hyviä uhraamaan henkensä, ja me emme anna heille mitään, sanoo Annette McLeod.

Kuulemiset sairaalan oloista jatkuivat tänään, ja vuorossa oli senaatin armeijavaliokunta.

Presidentti George W. Bush on luvannut selvittää tilanteen perin pohjin, ja hän on asettanut työryhmän tutkimaan tilannetta. Varapresidentti Dick Cheneyn mukaan Bush on tehnyt selväksi, ettei tekosyitä sallita, nyt toimitaan.

- Aiomme korjata Walter Reedin ongelmat, Cheney lupaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.