Haavisto toivoo Valko-Venäjän hallinnon pidättäytyvän väkivallasta: "Lukashenkan pitää avata keskustelu opposition kanssa"

EU ei hyväksy Valko-Venäjän presidentinvaalien tulosta ja tuomitsee väkivallan – ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi Presidentti Lukashenkan toimia Kymmenen uutisissa 3:07
Katso myös video: Ulkoministeri Pekka Haavisto MTV:n Kymmenen uutisten haastattelussa.

EU on ilmoittanut, että ei hyväksy Valko-Venäjän vaalitulosta ja aikoo asettaa maalle uusia pakotteita.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) toivoo, että väkivallan käyttö Valko-Venäjällä ei lisäänny kiristyneessä ilmapiirissä.

– Euroopan unioni ja Suomi vetoaa siihen, että väkivaltaa ei käytetä, vaan kansalaiset voivat ilmaista jatkossakin mielipiteensä, Haavisto sanoo MTV:n Kymmenen uutisten haastattelussa. 

Haavisto tapasi Valko-Venäjän presidentin Aleksandr Lukashenkan viime vuoden lopulla. Hän kuvailee presidentin tasapainotelleen lännen ja Venäjän välillä ja ilmaisseen tahtonsa kehittää maataan ”jopa pohjoismaiseen suuntaan”.

– Nyt nämä vaalit, joihin ei hyväksytty kansainvälisiä tarkkailijoita ja joiden tulosta ei voi hyväksyä, veivät maata aivan toiseen suuntaan, Haavisto tiivistää.

Haavisto pitää väkivallan käyttöä akuuttina uhkana tämänhetkisessä tilanteessa. Jos Valko-Venäjä on valmis päästämään maahan ulkomaisia vaalitarkkailijoita, se olisi ”merkittävä edistysaskel”.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on lausunut, että Venäjällä ei ole tarvetta antaa Valko-Venäjälle sotilaallista tukea. Haavisto on tyytyväinen, että Valko-Venäjän suvereniteettia kunnioitetaan.

– On tärkeää, että vaalitulos selvitetään maan sisällä, ja Lukashenkan pitää avata keskustelu opposition ja kansalaisyhteiskunnan kanssa, hän linjaa.

Katso koko haastattelu yllä olevasta videosta!

Lue myös:

    Uusimmat