Marin Valko-Venäjän tilanteesta: EUlta tulossa henkilöihin kohdistuvia pakotteita – huippukokous totesi vaalit vilpillisiksi

Valko-Venäjän suurlähetystölle odotetaan mielenosoitusta – MTV paikalla 3:26
Katso myös video: MTV Uutiset Live kertoi Valko-Venäjän suurlähetystön eteen odotettavasta mielenosoituksesta.

Presidentinvaalit eivät läpäisseet rehellisyyden vaatimusta, mahdollisiin uusiin vaaleihin pitäisi Suomen ja EU:n mukaan saada kansainvälisiä Etyj-tarkkailijoita. 

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan EU aikoo pian asettaa merkittävän määrän pakotteita sellaisia henkilöitä kohtaan, jotka ovat vastuussa väkivallasta rauhanomaisia mielenosoittajia kohtaan Valko-Venäjällä.

Asiasta päätettiin EU:n etähuippukokouksessa, johon Marin osallistui aiemmin iltapäivällä. Hän ei halunnut puhelinlehdistötilaisuudessa yksilöidä tarkemmin pakotelistan sisältöä.

Marinin mukaan huippukokouksessa todettiin myös, etteivät Valko-Venäjän presidentinvaalit olleet vapaat ja oikeudenmukaiset.

– Mahdolliset uudet vaalit tulisi järjestää sovittujen periaatteiden mukaisesti, mukaan lukien Etyjin kansainvälinen vaalitarkkailu, Marin totesi.

Pääministerin mukaan EU-johtajat ilmaisivat myös täyden solidaarisuutensa Valko-Venäjän kansalle, jolla on EU:n mukaan oikeus itse päättää tulevaisuudestaan ja toteuttaa oikeuksiaan.

EU haluaa Marinin mukaan omalta osaltaan tukea Valko-Venäjänn kansalaisyhteiskuntaa, mutta mitään konkreettista ei tämän suhteen huippukokouksessa ilmeisesti päätetty.

Huippukokouksessa todettiin myös, että Valko-Venäjän tilanteessa tarvitaan kattavaa kansainvälistä vuoropuhelua ja myös kolmansien maiden on tuettava tällaista prosessia.

Venäjän roolista nykyisessä tilanteen ratkaisussa ei Marinin mukaan kuitenkaan käyty kovinkaan paljoa keskustelua.

– Ymmärrämme totta kai sen, että Valko-Venäjä ei elä tyhjiössä, hän lisäsi.

Uutista täydennetty kauttaaltaan 19.8.2020 kello 17.23



Lue myös:

    Uusimmat