"Ydinasehötkyily": Haavisto sanoi olevansa Niinistön ja Orpon linjalla toisin kuin Stubb – mutta mikä se linja on? MTV selvitti

Ydinasekysymykset jakoivat edelleen ehdokkaiden mielipiteitä – katso koko kipakka keskustelu tästä 4:30
Katso Haaviston ja Stubbin kipakka ydinasekeskustelu!

Presidenttiehdokas Pekka Haavisto ei olisi muuttamassa ydinenergialakia. Alexander Stubbin mielestä lakia voitaisiin muuttaa, jotta ydinaseita pystyttäisiin liikuttamaan Suomen maaperällä.

Valitsijayhdistyksen ja vihreiden kannattama presidenttiehdokas Pekka Haavisto kirjoitti viestipalvelu X:ssä keskiviikkona, että ydinenergialaissa ei tulisi hötkyillä. 

Hän viittasi samalla presidentti Sauli Niinistön, entisen puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) ja pääministeri Petteri Orpon (kok.) antamiin lausuntoihin aiheesta. Haavisto totesi olevansa "samaa mieltä niiden kanssa, jotka katsovat, että asiassa ei pidä hötkyillä".

MTV Uutiset tarkasti, mitä Niinistö, Kaikkonen ja Orpo ovat ydinenergialaista vastikään sanoneet.

Ilta-Sanomille Niinistö totesi keskiviikkona, että "Olen joskus todennut, että Suomella ei ole mitään tarvetta avata ydinasekeskustelua".

– Fakta on se, että ydinaseita Nato pitää vain muutamassa paikassa Euroopassa, eikä mikään niistä ole kovin lähellä Suomea. Mutta toinen fakta on se, että ydinasepelote toteutuu montaa eri kautta, muun muassa sukellus­veneiden kautta ja niin edelleen. Aika ymmärtääkseni hyvin jo tällä hetkellä, hän totesi Ilta-Sanomille. 

Kaikkonen puolestaan totesi Suomenmaa-lehdelle ykskantaan 31. tammikuuta, että Suomeen ei tule sijoittaa ydinaseita.

– Sellaiseen ei Suomella ole tarvetta eikä Natolla suunnitelmia, Kaikkonen sanoi lehdelle.

Pääministeri Orpo: Suomi ei valmistele lakimuutosta

Orpon Ilta-Sanomille keskiviikkona antaman haastattelun mukaan hallitus ei valmistele tällä hetkellä ydinenergialain muuttamista, jotta ydinaseiden kauttakulku Suomen alueen läpi olisi mahdollista.

– Meillä ei ole se nyt missään valmistelussa. Meillä on yleinen lähtökohta Nato-Suomen rakentamisessa, että olemme hyvin avoimia. Me katsomme pala kerrallaan niitä elementtejä, joilla me integroidumme Natoon, Orpo sanoi.

Orpon Ilta-Sanomille antaman haastattelun mukaan on selvää, että ydinasepelote on oleellinen osa pelotetta, mitä Suomi tarvitsee suhteessa Venäjään.

Ydinenergialain muuttaminen nousi esille keskiviikkona MTV:n Presidentinvaalit: Kaksintaistelu -tentissä. Toinen ehdokas Alexander Stubb (kok.) kannattaa sitä, että ydinaseiden liikuttaminen Suomen maaperällä mahdollistettaisiin esimerkiksi Naton harjoituksia varten. 

Katso Haaviston ja Stubbin kipakka ydinasekeskustelu ylhäältä videolta!

Lue myös:

    Uusimmat