Mainos

Haavikko-kiista jatkuu - kustantajaksi WSOY

Edesmenneen akateemikko Paavo Haavikon pojan Heikki Haavikon ja kustannusosakeyhtiö Otavan kiista on saanut uuden käänteen, kun Paavo Haavikon ja Marja-Liisa Vartion kirjat siirtyvät WSOY:n kustannettaviksi. Heikki Haavikko on isänsä ja tämän edesmenneen ensimmäisen vaimon tekijänoikeuksien haltija.

WSOY julkaisee keväällä postuumisti Paavo Haavikon proosateoksen Suomi kysymyksessä, vastauksena Venäjä sekä uusintapainokset teoksista Rauta-aika ja Puhua, vastata, opettaa.

Keväällä WSOY:ltä ilmestyy myös uusintapainos Marja-Liisa Vartion romaanista Hänen olivat linnut. Vain 41-vuotiaana kuollut Vartio on Suomen huomattavimpia modernisteja.

Heikki Haavikko antoi isänsä Paavo Haavikon teosten uusintapainosten julkaisusoikeudet WSOY:lle, koska hän riitaantui Otavan kanssa siellä tekeillä olevasta Haavikko-niminen mies -elämäkerrasta.

- Kustannussopimukset tehdään kirja kerrallaan, ja kustantaja päättää jatkosta. Totta kai epäluottamus Otavaa kohtaan vaikutti tähän päätökseen, Haavikko sanoo.

Paavo Haavikko siirtyi Otavasta WSOY:lle 1984 aforismikokoelmallaan Pimeys. Hän palasi kuitenkin takaisin Otavaan, joka ehti hänen vielä eläessään julkaista uusintapainoksen kokoelmasta Puut, kaikki heidän vihreytensä vuonna 2008.

- Mitään sopimuksia Otavan kanssa Paavo Haavikko ei tehnyt. Testamentissa ei ole mitään mainintaa tekijänoikeuksien siirtämisestä Otavalle. Voisi sanoa niinkin, että Paavo jatkaa WSOY:ssä. Hänen viimeinen elinaikanaan julkaistu teoksensa Ei. Siis kyllä ilmestyi WSOY:ltä 2006, Heikki Haavikko, sanoo.

Leski tyrmistyi

Paavo Haavikon leski Ritva Haavikko pitää Heikki Haavikon tekoa käsittämättömänä. Hän ei ole tähän asti puuttunut kiistaan, mutta välitti nyt lausuntonsa Otavan kirjakustantajan Leena Majander-Reenpään kautta.

- On käsittämätöntä, että voidaan tietoisesti toimia vastoin Paavo Haavikon tahtoa. Hän iloitsi täydestä sydämestään siitä, että oli palannut Otavaan, Ritva Haavikko sanoo lausunnossaan.

- Julkaisuoikeudet ovat Heikki Haavikon taskussa. On hänen ratkaisunsa, että hän haluaa toimia vastoin isänsä tahtoa, kommentoi puolestaan Majander-Reenpää.

Mauno Saari jatkaa Paavo Haavikon elämäkerran viimeistelyä. Majander-Reenpää uskoo kirjan ilmestyvän ajallaan eli lokakuussa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.