Haaveissa lisää liksaa? Näin pyydät palkankorotuksen

Kun haaveissa on tuoreen vuoden kunniaksi palkankorotus, maltti on valttia. Älä siis suin päin ryntää pomosi puheille, vaan laadi selkeä suunnitelma ja perustele vakuuttavasti.

Oletko sinäkin yksi niistä, jotka viettävät päivät pitkät toimiston pöydän takana paksummasta palkkapussista haaveillen? Turha luulo, että palkka nousisi pelkillä haavekuvilla. Vai luuletko, ettei kiireisellä pomollasi ole parempaa tekemistä kuin miettiä alaistensa taloutta?

Ihmeitä tapahtuu, kun uskaltaa avata suunsa. Kerää siis uuden vuoden kunniaksi rohkeutesi ja ota asia itse puheeksi pomosi kanssa. Pahin, mitä voi tapahtua on se, että pomosi sanoo ei. Jos kuitenkin osaat perustella pyyntösi ammattimaisesti, on hyvin todennäköistä, että seuraavan kuun palkkanauha yllättää iloisesti.

Tee kattava taustatutkimus

Ensimmäinen ja tärkein tehtäväsi on tehdä kattava taustatutkimus, johon voit nojata kun pyydät palkankorotusta. Selvitä, kuinka paljon muille samassa tehtävissä toimiville maksetaan palkkaa. Ammattien keskimääräiset palkkatiedot löytyvät ammattiyhdistysten sivuilta, mutta myös muualta internetistä löytyy paljon tietoa. Muista kuitenkin olla realistinen arvioidessasi omaa palkkaasi. Ota huomioon tehtäväsi, koulutuksesi sekä työvuosien määrä alalla ja nykyisessä tehtävässäsi.

Pyri myös selvittämään, mikä on työpaikkasi taloudellinen tilanne. Jos tilanne näyttää heikolta, ei ehkä ole paras hetki pyytää palkankorotusta. Hyvin usein työntekijät ovat tietoisia yrityksen taloudellisesta tilanteesta, mutta etsi varmuuden vuoksi tietoa myös mediasta ja yrityksen omilta kotisivuilta luodaksesi kokonaiskuvan tilanteesta.

Valmista puhe

Palkankorotukselle täytyy aina olla painavat syyt. Ei siis riitä, että vain marssit pomosi puheille ja ilmoitat haluavasi enemmän palkkaa. Voit verrata tilannetta myynti- tai haastattelutilanteeseen: sinun tehtäväsi on perustella pomollesi, miksi juuri sinä ansaitsisit enemmän palkkaa. Tee lista kaikista palkankorotusta puoltavista tekijöistä: saavutuksistasi, työkokemuksestasi ja motivaatiostasi. Kerro myös, mitä hyötyä sinusta on yritykselle.

Varaudu kielteiseen vastaukseen

Ennen kuin painelet pomosi puheille euron kuvat silmissäsi loistaen, mieti myös miten toimit, jos pomosi kieltäytyy antamasta palkankorotusta. Aiotko vaihtaa työpaikkaa vai odotatko seuraavaan kertaan? Päätökseesi vaikuttaa se, minkä takia pomosi torjui ehdotuksesi. Esimerkiksi: Olivatko kehnot perustelut syy torjuntaan? Jos tämä oli syynä, pohdi oliko pomosi kritiikki aiheellista. Jos taas pomosi oli väärässä, voit miettiä arvostettaisiinko panostasi muualla enemmän.

Järjestä tapaaminen

Osoita pomollesi, kuinka tosissasi olet. Älä missään nimessä pyydä palkankorotusta sähköpostitse tai puhelimessa, vaan sovi tapaaminen. Kohtele tapausta kuin se olisi työhaastattelu ja varaudu sen mukaan.

Ole vakuuttava

Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä: Vakuuta pomosi. Kun olet hyvin varautunut ja sinulla on painavat perustelut, mikään ei voi mennä pieleen. Vaikka et saisikaan palkankorotusta sillä sekunnilla, pomosi varmasti muistaa vakuuttavan esityksesi ja osaa arvostaa aloitteellisuuttasi.


MTV3/Helmi

Lähde: careerplanning.about.com

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat