Haaveiletko hammaskoruista tai hampaiden valkaisusta?

Hammaskorujen kiinnitys ja hampaiden vaalennus ovat esteettistä hammashoitoa, jolle ei ole lääketieteellistä perustetta. Oikein tehtynä molemmat toimenpiteet ovat vaarattomia.

Hammaskoruvillitys levisi Suomeen joitakin vuosia takaperin. Nyt korujen voi nähdä säihkyvän muuallakin kuin elokuvatähtien hymyssä, ja hammaskoruja osaavat jo kiinnittää hammaslääkäriasemien suuhygienistien ja hammaslääkärien lisäksi jotkut kauneudenhoitoyritysten asiantuntijatkin.

- Tyypillinen hammaskorun käyttäjä on noin 16–45-vuotias naishenkilö, Sari Iivanainen helsinkiläisestä Erottomattomat-parturi-kampaamosta kertoo.

Iivanaisen mukaan hammaskoru kiinnitetään kiillettä vaurioittamattomalla erikoisliimalla eli valokovetteisella muovilla. Aine on sama, jota käytetään myös hampaiden muovipaikkauksessa. Koru ei vahingoita tervettä hammaskiillettä. Korun paikalleen laittaminen kestää noin 20 minuuttia. Hampaita saa ja pitää harjata normaalisti.

Iloa kuukausiksi

- Hammaskoru pysyy hampaassa 1–6 kuukautta, joillakin jopa pitempään, Iivanainen kertoo.

Korun poisottaminen tapahtuu aina hammaslääkärin vastaanotolla.

Hammaskoruja valmistetaan kristallista, kirurgisesta teräksestä sekä kullasta ja valkokullasta. Koruissa voi olla aitoja timantteja koristeena. Esimerkiksi Timcenin hammaskorujen materiaalina on 24 karaatin keltakulta, timantillisissa koruissa 22 karaatin kulta ja valkokultaisissa 18 karaatin valkokulta. Pelkästään tällä valmistajalla on toistasataa erilaista mallia. Korujen hinnat vaihtelevat 15 eurosta ylöspäin materiaalista riippuen.

Hampaiden vaalennus kerralla tai vaiheittain

Moni haaveilee valkoisista hampaista. Nykyään hampaiden vaalennuksen voi tehdä joko hammaslääkäriaseman vastaanotolla tai yksilöllisten valkaisumuottien avulla itse kotona. Menetelmiä on useita. Kertavalkaisussa käsittely alkaa lyhyellä valmisteluvaiheella, jossa huulet ja ikenet suojataan. Tämän jälkeen hampaille levitetään valkaisugeeliä, joka aktivoidaan tarkoitukseen erityisesti kehitetyllä valolla. Valkaisun tulos näkyy jo heti yhden käsittelykerran jälkeen.

Jos vaalentaa hampaita yksilöllisten valkaisumuottien avulla, joutuu hammaslääkäriasemalla yleensä

käymään ainakin kolme kertaa. Ensimmäisellä käyntikerralla hampaat puhdistetaan ja mahdollinen hammaskivi poistetaan. Samalla varmistetaan, että ikenet ovat terveet. Tämän jälkeen hampaista otetaan jäljennökset, jotka lähetetään laboratorioon valkaisumuottien valmistusta varten. Toisella käyntikerralla, muutaman päivän päästä, sovitetaan valkaisumuotteja. Samalla valkaisija saa hammaslääkäriasemalta ohjeet valkaisumuottien kotikäyttöä varten.

Kotivalkaisussa valkaisugeeliä levitetään ohut kerros muottiin, joka laitetaan yöksi suuhun. Menettely toistetaan muutaman kerran, ja valkaisu lopetetaan, kun tulos on tyydyttävä. Kolmannella käyntikerralla hammaslääkäriasemalla tarkastetaan valkaisutulos ja jatketaan valkaisua tarpeen vaatiessa.

Huolehdi vaalennuksesta

Valkaisutulos on aina yksilöllinen ja riippuu hammaslaadusta. Muovipaikat eivät vaalene käsittelyissä, joten on mahdollista, että ne joudutaan vaihtamaan valkaisun jälkeen. Valkaisukäsittelyn jälkeen hampaissa saattaa ilmetä vihlomista, joka häviää yleensä parin päivän päästä.

Hampaiden valkaiseminen on nykytietämyksen mukaan melko turvallista: valkaisu muuttaa vain hampaan väriä, ei sen rakennetta. Valkaisemista ei kuitenkaan suositella tehtäväksi useammin kuin kerran vuodessa, koska useammat käsittelyt saattavat haurastuttaa hampaita.

Vaalennustuloksen pysyvyys riippuu siitä, kuinka hyvin huolehtii päivittäisestä suuhygieniasta, ja kuinka paljon käyttää värjääviä ruoka-aineita, kuten kahvia, teetä, punaviiniä ja kolajuomia. Myös tupakointi värjää hampaita. Yleensä hampaat pysyvät käsittelyn jälkeen valkoisina 1–12 kuukautta.

Teksti: Nina Pinjola

Kuvat: Shutterstock, Futureimagebank

Lue myös:

    Uusimmat