H3N2-influenssaviruksen "rajuus" liioiteltua

Suomeen ennustetaan saapuvan joulun jälkeen H3N2-influenssavirus. Muulla Euroopassa virusta on jo ollut liikkeellä. Kyseessä on kuitenkin tavallinen kausi-influenssavirus toisin kuin useissa viestimissä on uutisoitu.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorin Ilkka Julkusen mukaan H3N2 ei ole tavallista influenssavirusta vaarallisempi.

– Tilanne on ainakin oletusarvoisesti se, että H3N2 ei tule olemaan sen vakavampi kuin muutkaan influenssavirukset, hän sanoo.

Influenssavirukset vaihtelevat kausittain

Euroopassa suurin osa eli noin 90 % tutkituista influenssaviruksista on viime aikoina ollut H3N2-tyyppisiä viruksia. Suomessa H3N2:sta ei ole ollut laajalti liikkeellä kolmeen vuoteen. Tänä talvena näyttäisi kuitenkin olevan sen vuoro.

– H3-alkuiset virukset ovat vähän vakavampia kuin H1-virukset, sanoo Julkunen.

Julkunen ei kuitenkaan suostu maalailemaan piruja seinälle.

H3N2 saattaa toki viedä tavallista enemmän väkeä lepotilaan, koska juuri tätä virusta ei ole hetkeen ollut Suomessa. Virus on kolmen vuoden aikana ehtinyt muuttua jonkin verran, ja väestön immuunisuoja juuri tätä virusta vastaan on vähentynyt. Toisin sanoen tälle virukselle alttiin väestön määrä on kasvanut.

– Kahtena edellisenä epidemiakautena liikkeellä oli sikainfluenssaa. Väestöä rokotettiin ja immuunisuoja saatiin suht hyväksi, kun virus kiersi väestössä. Sikainfluenssalle alttiiden ihmisten määrä on vähentynyt. Nyt tilaa on toisentyyppiselle influenssavirukselle, toteaa Julkunen.

Iida Ylinen/MTV3

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja