H&M:a syytetään lapsityövoiman käytöstä

Televisio-ohjelman tietojen mukaan Hennes&Mauritz käyttää vaatteissaan puuvillaa, jonka keräävät lapset Uzbekistanissa.

Ruotsalaista vaatejättiä Hennes&Mauritzia epäillään taas lapsityövoiman käytöstä. SVT-kanavan Agenda-ohjelma kertoi, että yhtiö käyttää lapsityövoimalla kerättyä puuvillaa.

Ohjelman saamien tietojen mukaan yhtiön bangladeshilaiset alihankkijat ostavat puuvillaa Uzbekistanista, jossa sadattuhannet lapset joutuvat joka vuosi keskeyttämään koulunkäyntinsä sadonkorjuun ajaksi ja työskentelemään pitkiä päiviä pelloilla olemattomalla palkalla. Nuorimmat heistä ovat seitsenvuotiaita.

H&M:n tiedottajan Katarina Kempen mukaan lapsityövoiman käyttö Uzbekistanissa on tiedetty jo pitkään, mutta yhtiön on mahdotonta valvoa tuotantoketjujaan alusta loppuun.

- Valvomme omien alihankkijoidemme tehtaita, mutta niiden takana on vielä pitkä ja monimutkainen tuotantoketju, jonka valvontaan meillä ei ole mahdollisuuksia, Kempe sanoi Dagens Nyheter -lehdelle.

Lapsityövoimaepäilyt puhuttavat Ruotsissa

- Tässähän saa kohta alkaa kulkea alasti, kommentoi eräs ruotsalaisen Expressenin lukija sanomalehden verkkosivuilla.

Ruotsalaiset ovat eilisillasta lähtien käyneet vilkasta keskustelua lapsityövoimasta blogeissa ja keskustelupalstoilla.

Ruotsalaiset ovat erityisen närkästyneitä siitä, että H&M on selvästi kertonut olevansa lapsityövoiman käyttöä vastaan. Moni kuluttaja epäileekin, että ainoastaan ostamalla puhtaasti ruotsalaisia tuotteita, voi olla varma, että ne ovat oikeudenmukaisesti valmistettua.

Kuinka moni kotimaisista tuotteita olisi valmis maksamaan, onkin sitten toinen juttu.

Aftonbladet kysyi lukijoiltaan, aikovatko he jatkaa shoppailua H&M:ssä. Yli 400 000 vastaajasta lähes puolet vastasi myöntävästi. Vajaa neljännes kertoi jatkavansa, jos ketju lupaa lopettaa lapsityövoiman käytön.

Boikotteihin suurin osa ruotsalaiskuluttajista ei aio ryhtyä. Se vain pahentaisi puuvillaa keräävien lasten ja heidän perheidensä asemaa. Kovaa keskustelua onkin käyty siitä, onko lapsien käyttäminen työvoimana suotavaa silloin, kun vaihtoehtona on nälkiintyminen.

Kuluttaja voi vaikuttaa valinnoillaan

Eurooppalaiset kuluttajayhdistykset tutkivat aiemmin tänä vuonna vaateketjujen eettisyyttä. Tulos ei ollut tiedostavan kuluttajan kannalta kovin lohduttava. Kuluttajaviraston Kuluttaja-lehden mukaan tutkimuksessa mukana olleista 12:sta Suomessa toimivasta ketjusta yhdenkään vaatteita ei voi pitää oikeudenmukaisesti valmistettuina.

Suomen osalta puhtaimmat paperit tutkimuksessa saivat ruotsalainen Hennes & Mauritz sekä espanjalainen Mango. Ne ohittivat vastuullisuudessa niinkin nimekkäät merkit kuin Benettonin, Espritin ja Kookain.

Vaatteiden alkuperästä on usein tarjolla niukasti tietoa. Kuluttajajärjestöt patistavatkin kuluttajaa toimimaan. Vähintäänkin kuluttajan pitäisi kysellä kauppiailta ja valmistajilta vaatteiden taustoja.

Vastuullisuudestaan huolissaan olevan kuluttajan kannattaa valita myös kotimaisia, kestäviä, ympäristömerkittyjä tai käytettyjä vaatteita. Ennen kaikkea kuluttajan tulisi harkita huolella, tarvitseeko uutta vaatetta lainkaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat