Mainos

Guardian: Kanadassa viisi lasta yritti itsemurhaa

Kanadassa alkuperäiskansaan kuuluvassa yhteisössä viisi lasta yritti riistää hengen itseltään perjantaina, kertoo brittilehti The Guardian. Yhteisön jäsenistä useat ovat yrittäneet kevään aikana itsemurhaa.

Yhteisöön kuuluu 2000 jäsentä ja sen päällikkö on julistanut hätätilan toistuvien itsemurhayritysten takia. Päällikkö Bruce Shisheesh Kanadan alkuperäiskansan ensimmäisiin kansakuntiin kuuluvasta Attawapiskastista vahvisti itsemurhayritykset Guardianille eilen. Ei ole varmuutta minkä ikäisiä viisi lasta ovat.

Pohjoisessa asuvat attawapiskatit julistivat hätätilan viime viikon lauantaina. Silloin yhden viikonlopun aikana 11 heimon jäsentä yritti itsemurhaa ja pelkästään maaliskuussa itsemurhaa on yrittänyt 28.

Viime maanantaina, heti hätätilajulistuksen jälkeen, itsemurhaa yritti 11 teini-ikäistä. Kanadan alueellinen ja kansallinen hallitus on lähettänyt alueelle sosiaalityöntekijöitä auttamaan alkuperäiskansan jäseniä.

Kanadan parlamentti piti tiistai-illalla kokouksen aiheesta, ja lainsäätäjät lupasivat maan ottavan askelia siihen, ettei tapaukset toistuisi. Parlamentin jäsen, Charlie Angus, jonka äänestysalueeseen Attawapiskat kuuluu, oli erityisen huolissaan alkuperäiskansojen asemasta. Hänen mukaansa viimeisimmät itsemurhayritykset ovat osoitus kasvavasta epätoivosta alueella hallituksen toistuvien laiminlyöntien takia.

Kanadan alkuperäiskansojen jälkeläisiä on noin 1,4 miljoonaa eli likimain neljä prosenttia maan 35 miljoonasta asukkaasta. Alkuperäiskansoihin kuuluvilla on Kanadassa usein alempi eliniänodote, enemmän köyhyyttä, huumeongelmia ja alkuperäiskansanjäsenet joutuvat todennäköisemmin rikoksen kohteeksi kuin tavalliset kanadalaiset.

Wikipedian mukaan alkuperäiskansat jaetaan Kanadassa karkeasti kolmeen osaan, ensimmäisiin kansakuntiin, arktisen alueen inuiitteihin ja Eurooppasta sukujuurensa saaneisiin métisseihin.

Myös Kanadan alkuperäiskansoista vastaava ministeri Carolyn Bennet on luvannut vierailla Attawapiskatissa itsemurhakriisin takia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.