Greta Gerwig ja Margot Robbie eivät saaneet tiettyjä Oscar-ehdokkuuksia – akatemian jäsen: "Väärin joka tasolla"

Barbie-elokuvan ohjaaja Greta Gerwig ja pääosanäyttelijä Margot Robbie eivät ole ehdolla parhaan ohjaajan ja naispääosanäyttelijän kategorioissa. 

Monet ovat olleet hämmentyneitä siitä, ettei suositun Barbie-elokuvan ohjaaja Greta Gerwig, eikä pääosan esittäjä Margot Robbie   saanut tiettyjä Oscar-ehdokkuuksia. Yhdysvaltain elokuva-akatemian erään jäsenen mukaan Robbien jättäminen pois parhaan naispääosan kategoriasta ja Gerwigin jättäminen pois parhaan ohjaajan kategoriasta on esimerkki ”äärimmäisestä patriarkaalisuudesta”. 

– Olen surullinen siitä, että tämä tunnustus, joka on niin ansaittu, hylättiin, koska se on väärin joka tasolla, lähde kertoi Peoplelle

Robbie on ehdolla parhaasta elokuvasta elokuvan tuottajana, kun taas Gerwig on ehdolla parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta yhdessä miehensä Noah Baumbachin kanssa. Kenin roolistaan Ryan Gosling  sai parhaan miessivuosan ehdokkuuden yhdessä America Ferreran kanssa, joka sai parhaan naissivuosan ehdokkuuden Barbie-elokuvasta.

Lähteen mukaan kukin osasto nimeää kussakin kategoriassa oman osastonsa ehdokkaat, paitsi parhaan elokuvan kategoriassa, josta äänestävät kaikki jäsenet. Akatemian jäsenet käyttävät suosikkilippuja, jotka painottuvat äänestäjien ykkös- ja kakkossuosikkeihin, mutta silti lähde sanoo, että koska elokuva pärjäsi hyvin koko äänestyksessä, on epäselvää, miten algoritmi toimi, kun Gerwig ei saanut tarpeeksi ääniä parhaan ohjaajan kategoriaan.

Myös elokuvan komediallinen luonne saattoi lähteen mukaan vaikuttaa lopputulokseen, sillä komediat eivät perinteisesti pärjää akatemian silmissä. 

– Ja tämä on elokuva, joka oli kyllä komedia ja joka tuotti yli miljardi dollaria. Miten voit olla antamatta tunnustusta ohjaajalle? Kuinka monella naisohjaajalla on ollut elokuva, jonka tuotot ovat noin suuret? Tämä oli ilmiö, lähde ihmetteli Peoplelle. 

Naisia on tosin muuten Oscar-ehdokkaina ennätysmäärä, eli kolmasosa kaikista ehdokkaista. 

Sen jälkeen, kun Oscar-gaala aloitettiin vuonna 1929, vain kahdeksan naista 45 on ollut ehdolla parhaan ohjaajan kategoriassa. Tuohon lukuun on laskettu myös tänä vuonna Putoamisen anatomia -elokuvasta ehdolla oleva ohjaaja Justine Triet.

Muut ehdokkaat parhaan ohjaajan kategoriassa ovat Martin Scorsese (Killers of the Flower Moon), Christopher Nolan (Oppenheimer), Yorgos Lanthimos (Poor Things) ja Jonathan Glazer (The Zone of Interest).

Parhaan naispääosan kategoriassa ovat ehdolla Annette Bening (Nyad), Lily Gladstone (Killers of the Flower Moon), Sandra Hüller (Putoamisen anatomia), Carey Mulligan (Maestro) ja Emma Stone (Poor Things).

Lähde: People

Lue myös:

    Uusimmat