Mainos

Greenpeace avaa lukuja: Viidesosa Suomesta biopolttoaineen viljelyyn

Ympäristöjärjestöt ovat laskeneet mitä tarkoittaa, jos EU-maat täyttävät unionin tavoitteet biopolttoaineiden käytön lisäämisestä.

Järjestöt ovat aiemminkin vastustaneet biopolttoaineiden käytön lisäämistä. Nyt uutta on se, että EU:n tavoitteiden täyttämisestä on tehty kattavat laskelmat, kertoo Suomen Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa.

- Jäsenmailta on nyt saatu kerättyä kattavaa tietoa ja on päästy lähemmin katsomaan, mitä EU-tavoitteiden täyttäminen tarkoittaisi: sitä, että maailmassa tarvittaisiin 69 000 neliökilometriä eli 6,9 miljoonaa hehtaaria uutta viljelyalaa näiden raaka-aineiden tuottamiseksi. Tämä on noin viidesosa Suomen pinta-alasta.

Ympäristöjärjestöt kyseenalaistavatkin rankasti EU:n biopolttoainetavoitteet.

- Tämä ei ole järkevää, kun ajatellaan, kuinka paljon maailmassa on painetta ruuan tuotantoon. Väestönkasvua ei ole vielä saatu pysäytettyä eikä varmasti saadakaan ennen vuotta 2050. Viljelyalaa tarvitaan ruuan tuotantoon, eikä sitä tulisi käyttää polttoaineena auton moottoriin, Aromaa linjaa.

Järjestöjen mukaan biopolttoaineet uhkaavat myös lisätä merkittävästi kasvihuonepäästöjä. Aromaan mukaan ratkaisussa onkin menty hyvästä tarkoituksesta huolimatta harhaan.

- On yritetty löytää ratkaisu sille, että fossiiliset polttoaineet tuottavat kasvihuonekaasupäästöjä sekä sille, että ne todennäköisesti loppuvat ennen pitkää. Tässä on menty ojasta allikkoon, kun on lähdetty tuottamaan biopolttoaineita raaka-aineista, joiden aiheuttamat maankäytön muutokset, sekä suorat että epäsuorat, aiheuttavat päinvastoin entistä enemmän kasvihuonekasvupäästöjä. On jouduttu entistä pahempaan ongelmaan.

Mutta mikä sitten olisi ratkaisu polttoaineen saannit turvaamiseen ja samalla myös päästöongelmaan?

- EU:n biopolttoainetavoitteen järkevyys pitää arvioida uudelleen. Kaikkein tärkeintä on, että biopolttoaineiden aiheuttama metsätuho tropiikissa pysäytetään. Varsinaisten ratkaisujen tulee löytyä liikenteen tehostamisesta ja liikenteen määrän kasvun pysäyttämisestä, jotta päästää lopulta eroon polttomoottoreissa käytettävän polttoaineen kysynnän kasvusta.

- Suomea tämä koskettaa siten, että suomalainen Neste Oil on ryhtymässä massiiviseksi palmuöljyn tuottajaksi, ja palmuöljy on yksi kaikkein hankalimmista biopolttoaineiden raaka-aineista, joista tuotetaan Indonesiassa ja Malesiassa ja erityisesti Indonesiassa metsätuhot ovat kiihtyneet palmuöljyn polttoainekäytön takia, Aromaa muistuttaa.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.