Jo alle kaksikymppisenä suomalaisten huomion keskipisteeksi itsensä kiekkoillut Mikael Granlund sanoo osaavansa sulkea korvansa ihmisten puheilta.
– Minulle on aina ollut tärkeää, että tiedän itse ja että läheiseni tietävät, missä tilanteessa olen ja mihin olen menossa. On aivan sama, mitä muut ympärillä puhuvat ja tekevät.
Granlund sai paljon ihailua osakseen Leijonien pelipaidassa vuonna 2011, kun Suomi voitti jääkiekon MM-kultaa. Tuolloin 19-vuotiaan lupauksen ilmaveivimaali ikuistettiin jopa postimerkkiin.
Minnesota Wildissä syksystä 2012 pelanneen Granlundin NHL-ura alkoi kovien odotusten saattelemana. Suomalaisten lisäksi yhdysvaltalainen media hehkutti hänen taitojaan ja povasi hänestä NHL-supertähteä.
Granlund ei usko, että julkisuuden aiheuttamat paineet olisivat vaikuttaneet hänen pelaamiseensa.
– Ei minulla ole mitään ongelmia ollut julkisuuden kanssa. Kai siihen on tottunutkin, kun olen aika nuoresta saakka ollut tavallaan keskiössä.
Paineiden kestämiseen ei hänen mukaansa ole poppakonsteja.
– Koettaa joka päivä tehdä kaiken mahdollisimman hyvin, ja jos ei onnistu, seuraavassa pelissä on uusi mahdollisuus taas.
Granlundin neuvo nuorena menestyneille ja paljon huomiota saaneille urheilijoille on, ettei pidä ”karkailla liian kauas”.
– Ei pidä miettiä asioita, joihin itsellä ei ole vaikutusvaltaa ja joilla ei ole itselle oikeasti väliä, hän selventää.
Kritiikki ei hetkauta
Pohjoisamerikkalaiset jääkiekkojulkaisut ovat ruotineet varsin kriittisesti Granlundin tähänastista NHL-kautta. Hänen pelinsä ei ole kulkenut niin hyvin kuin odotettiin.
Granlund kertoo, ettei useinkaan lue, mitä hänestä lehdissä kirjoitetaan.
– Olen hoksannut, ettei sillä ole mitään väliä, mitä muut kirjoittavat, hän sanoo.
– Jonain päivänä sitä saattaa olla (lehtijuttujen mukaan) maailman paras ja seuraavana päivänä maailman huonoin - ja päivässä ei varmaankaan ole pelaajana niin paljon muuttunut.
Nuoren urheilijan oma arvio on, että hänen pelaamisensa on kehittynyt tällä kaudella. Parantamisen varaa hänellä on omien sanojensa mukaan silti paljon.
– Täällä pelataan niin kovalla tasolla, että joka asiassa pitää olla parempi.
Granlund iloitsee paikastaan Wildin ykkösketjun keskushyökkääjänä, jota hän pitää suurena luottamuksenosoituksena.
– Varmasti jokainen pelaaja haluaa pelata mahdollisimman paljon, Zach Parisen ja Jason Pominvillen kanssa pelaava Granlund sanoo.
Minnesota on kuin Suomi
Granlund kertoo viihtyvänsä hyvin Yhdysvalloissa.
– Minnesota on hyvä paikka ja hyvä lätkäosavaltio. Siellä on paljon samanlaisia asioita kuin Suomessa.
Yhtäläisyyksiksi Granlund mainitsee sään ja sen, että ympärillä monella on pohjoismaiset sukujuuret. Selkein ero on se, että minnesotalaiset ovat ulospäin suuntautuneempia kuin suomalaiset.
– Kärjistettynä Suomessa kävellään pää alhaalla ja mennään omaa polkua, kun taas täällä sanotaan moi kaikille ja kysytään kuulumisia.
Avoimeen kulttuuriin oli kiekkoilijan mukaan helppo tottua.
– Minulla on Yhdysvalloista pelkästään hyvää sanottavaa.