Mainos

Google sulkee yhteisöpalvelunsa Google+:n – uudistaa myös tavan hyväksyä Google-tilin tietojen jakaminen

Google on kertonut alkuvuonna aloittamastaan laaja-alaisesta Project Strobe -hankkeesta, jossa se on arvioinut ja nyt uudistaa käytäntöjään, joilla käyttäjien Google-tilien ja Android-laitteiden tietoja jaetaan sovelluskehittäjille.

Osana muutoksia Google on kertonut myös sulkevansa Google+:n kuluttajapalveluna.

Yhteensä Google kertoi nyt Project Strobe -hankkeen alla neljästä merkittävästä uudistuksesta:

  • Google+:n sulkeminen kuluttajilta
  • Yksityiskohtaisemmat pyynnöt Google-tilin tietojen jakamiselle
  • Gmail-tietojen käytön rajoittaminen tietynlaisiin käyttötarkoituksiin
  • Tekstiviesti-, yhteystieto- ja puhelutietojen käytön rajoittaminen tietynlaisiin käyttötarkoituksiin

Tänään ilmoitettujen muutosten jatkoksi Google lupaa lisäksi kertoa tulevina kuukausina lisämuutoksista eri sovelluskehittäjille tarjoamiensa rajapintojen säännöissään sekä uusista rajoituksista.

Google+:n sulkeminen kuluttajilta

Googlen mukaan harkitessaan muutoksia tietojen hallintaan Google+:ssa kristallisoitui sille jo myös tiedetty fakta palvelun vähäisestä käytöstä. Tämän heräämisen lopputuloksena Google aikoo sulkea yhteisöpalvelunsa Google+:n.

Google kertoi myös havainneensa bugin, jonka takia yksityisten profiilitietojen paljastuminen ulkopuolisille sovelluksille oli mahdollista. Googlen mukaan maaliskuussa 2018 havaitun bugin väärinkäytöstä yhdenkään sovelluksen toimesta ei kuitenkaan löytynyt mitään näyttöä. Googlen mukaan potentiaalisesti 500 000 Google+:n tilin tietoja on kuitenkin mahdollisesti voinut paljastua 438 eri sovellukselle.

Google ei aiemmin ole kertonut tästä mahdollisesta tietojen paljastumisesta, koska se ei nähnyt sitä tarpeelliseksi.

Google aikoo sulkea Google+:n kuluttajakäytöstä nyt seuraavan 10 kuukauden aikana tarjoten käyttäjille mahdollisuuden tallentaa tietonsa palvelusta. Google aikoo kuitenkin jatkaa Google+:n tarjoamista suljettuna palveluna yrityskäyttöön.

Yksityiskohtaisemmat pyynnöt Google-tilin tietojen jakamiselle

Google aikoo jatkossa muuttaa tapaa, jolla sovelluksille myönnetään pääsy Google-tilin tietoihin. Kyselyistä on tulossa monivaiheisempia ja eri tietojen, kuten vaikkapa Google Kalenterin ja Google Driven, jakaminen tulee hyväksyä selkeästi täysin erikseen.

Tähän asti Googlen palvelujen tietojen jako on tapahtunut näin:

Jatkossa tietojen jakamisen hyväksyminen tapahtuu useassa eri vaiheessa näin:

Gmail-tietojen käytön rajoittaminen tietynlaisiin käyttötarkoituksiin

Google aikoo tiukentaa rajoituksia ja valvontaa sovelluksille, jotka haluavat pääsyn käyttäjän Gmail- eli sähköpostitietoihin. Jatkossa ainoastaan suoraan sähköpostin käyttöä parantavat sovellukset, kuten sähköpostin käyttöön tarkoitetut sovellukset, sähköpostin varmuuskopiointipalvelut sekä hyötypalvelut, kuten asiakastietokanta- ja sähköpostien yhdistämispalvelut, voivat saada luvan päästä käsiksi Gmail-tietoihin.

Lisäksi näiden sovellusten tulee myöntyä uusiin sääntöihin Gmail-tietojen käytöstä ja Googlen suorittamiin tietoturvatarkastuksiin.

Tekstiviesti-, yhteystieto- ja puhelutietojen käytön rajoittaminen tietynlaisiin käyttötarkoituksiin

Samoin Google rajoittaa, mitkä sovellukset voivat edes pyytää lupaa käyttäjän puhelu- ja tekstiviestitietoihin Android-laitteissa.

Ainoastaan sovellukset, jotka on valittu oletussovellukseksi puheluille tai tekstiviesteille, voivat pyytää lupaa näihin tietoihin – joskin poikkeuksena tästä ovat lisäksi muutamat sovellustyypit, kuten vastaaja- ja varmuuskopiointisovellukset.

Google aikoo myös poistaa tiedon yhteystietojen kanssa käydystä viestinnästä Androidin yhteystietojen rajapinnasta seuraavien kuukausien aikana.

Lisää aiheesta
    Mainos
    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja