Mainos

Google aikoo mullistaa hakutuloksesi - Askel lähemmäksi Star Trekin tietokonetta

Hakukonejätti Google on lisäämässä palveluunsa uuden ominaisuuden, joka yhtiön mukaan tekee hakutuloksista järkevämpiä ja inhimillisempiä.

Google kertoo blogisivuillaan, että uusi Knowledge Graph -ominaisuus auttaa käyttäjiä löytämään etsimäänsä tietoa nopeasti ja helposti.

Google havainnollistaa ominaisuutta hakuesimerkillä, jossa hakukenttään kirjoitetaan "taj mahal". Aiemmin hakukoneet ovat suorittaneet haun pelkkien annettujen avainsanojen avulla. Hakukone on käsitellyt esimerkkitapauksessa "taj mahal" -hakua siis pelkkänä kahtena sanana.

"taj mahal" sisältää ihmisille kuitenkin lukuisia eri merkityksiä, tunnetusta monumentista Grammy-palkittuun muusikkoon.

Knowledge Graph on Googlen kunnianhimoinen hanke hakusanojen eri merkitysten käsittelyyn. Uusi palvelu pyrkii ymmärtämään sanojen eri merkityksiä syvällisemmin ja antamaan käyttäjille tätä kautta olennaisempia hakutuloksia. Ominaisuus yrittää hahmottaa tosielämän eri asiakokonaisuuksia ja niiden keskinäisiä kytköksiä.

"Ensimmäinen askel seuraavan sukupolven hakukonetta rakennettaessa"

Googlen mukaan kyseessä on merkittävä ensimmäinen askel rakennettaessa seuraavan sukupolven hakupalvelua, joka ymmärtää sanojen merkityksen hieman samaan malliin kuin ihmisetkin.

Knowledge Graphin toiminnallisuutta viritellään sitä mukaa, mitä ihmiset hakevat ja löytävät verkosta. Esimerkiksi henkilöiden hauissa Knowledge Graph huomioi, mitä tietoa verkon muut käyttäjät ovat samojen hakujen kohteista halunneet tietää. Tällöin palvelu osaa tuloksissaan näyttää jo ennakkoon sellaistakin lisätietoa, mitä ihmiset useimmin kyseisen haun jälkeen hakevat.

Esimerkiksi näyttelijä Tom Cruisesta näytetty hakutulos vastaa jo valmiiksi siihen, mitä 37 prosenttia häneen liittyvistä jatkokysymyksistä sisältää.

Samalla tuloksissa huomioidaan hakutuloksen suhde muihin läheisiin asiakokonaisuuksiin.

Käyttäjä pystyy täsmentämään klikkaamalla, mitä sanan tai sanojen merkitystä hän tarkalleen ottaen on hakemassa saadakseen täsmällisempiä hakutuloksia.

Google kertoo alottaneeensa vähitellen Knowledge Graphin julkistuksen englanninkielisille käyttäjille. Palvelu tulee myös käyttöön älypuhelimissa ja ja tabletkoneissa.

Googlen blogissa todetaan, että kyseessä on askel lähemmäksi Star Trek -sarjasta ja elokuvista tuttua avaruusaluksen tietokonetta, joka osaa vastata asianmukaisesti ihmisten esittämiin tiedusteluihin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.