Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Glögi lämmittää viileitä iltoja

futureimagebank.com
futureimagebank.comfutureimagebank.com
Julkaistu 14.10.2003 17:40(Päivitetty 14.10.2003 18:42)

Glögi hehkuu, tuoksuu ja lämmittää. Tämän mausteisen virkistäjän kausi alkaa eurooppalaiseen tapaan heti ilmojen viilentyessä ja iltojen pimetessä.

Glögin salaisuus ovat mausteet, ei alkoholi. Siten myös vaalean glögin idea on juuri mausteissa ja niiden tuomassa huumaavassa tuoksussa. Perinteisesti glögi maustetaan kanelilla, neilikalla, pomeranssin kuorella, inkiväärillä ja kardemummalla. Kaikkia näitä mausteita ei ole välttämätöntä käyttää. Jokainen voi kehitellä oman salaisen reseptinsä ja luoda uusia hehkuvia makuja.

Glögin keittämisessä oleellista on muistaa lisätä riittävästi sokeria, jos maku on tottunut kaupan glögien tapaisiin makeisiin juomiin. Kokonaisia mausteita tulee keittää ja jäähdyttää itse mehuosassa, ja usein, mitä pidempään sitä parempi. Alkoholi lisätään vasta valmiiseen juomaan ja juoma lämmitetään uudelleen, mutta ei keitetä. Näin lisätty alkoholi ei haihdu pois.

Glögin historiaa

Glögistä ja sen vaiheista on varmasti yhtä monta tarinaa kuin on ohjettakin. Englantilaisten merimiesten on kerrottu lämmittäneen itsensä aavalla merellä nauttien kuumaa, maustettua viiniä. Mutta jo roomalaisten ja kreikkalaisten kerrotaan juoneen saman tapaista maustettua juomaa juhlissa -tosin kuumentamattomana. Alpeilla glögi on vieläkin oleellinen osa viilenevää syksyä ja talvea.

Suomeen glögi on kulkeutunut, totta kai, Ruotsista. Siellä lämmin juoma tunnettiin jo 1600-luvulla. Suomeen juoma kulkeutui vasta 1800-luvun lopulla. Tosin Turussa lämmintä maustettua viiniä nautittiin porvarien keskuudessa jo 1500-luvulla. Lämmin maustettu talvijuoma ei todennäköisesti kuitenkaan kulkenut glögin nimellä. Glögi sanana viittaakin ruotsalaiseen sanaan hehkuttaa, glödga. Glögiä valmistettiin hehkuttamalla paloviinaan kastettua sokeria mausteussa viinissä. Samaa ideaa toteutetaan edelleen esim. Saksassa.

Sitrusglögi

joulumausteetjoulumausteetCopyright Alma Media Oyj 2000

1 l appelsiinimehua
1 plo valkoviiniä
1-2 dl sitruslikööriä
1 vaniljatanko
pala inkivääriä
2-4 rkl sokeria (liköörin määrästä riippuen)
mantelilastuja

Kaada appelsiinimehu kattilaan. Lisää joukkoon halkaistu vaniljatanko ja kuorittu, viipaloitu inkiväärin pala sekä sokeri. Keitä noin 5 minuuttia. Anna makujen tekeytyä kannen alla vielä noin 15 minuuttia. Siivilöi mehu ja lisää valkoviini sekä likööri. Kuumenna varovasti höyryäväksi. Älä kuitenkaan keitä. Tarkista makeus. Tarjoa juoma mukeista ja lisä joukkoon mantelilastuja.

Hehkuva siideri

manteleitamanteleitaCopyright MTV3i/AP GraphicsBank 2002

1 l omenamehua
1 l omenasiideriä
10 mausteneilikkaa
2 kanelitankoa
3-5 rkl sokeria
(vermuttia tai vodkaa)
mantelilastuja
omenakuutioita

Kaada omenamehu kattilaan ja lisää joukkoon kokonaiset mausteet sekä sokeri. Kuumenna ja keitä noin 5 minuuttia. Anna makujen tekeytyä kannen alla vielä noin 15 minuuttia. Siivilöi ja lisää joukkoon siideri sekä halutessasi vermutti tai vodka sekä omenakuutiot. Lämmitä höyryäväksi. Tarjoa mukeista mantelilastujen kanssa.

Lisää aiheesta:

Peppuseksiin liittyy edelleen paljon vääriä uskomuksiaYhdellä mausteella saat erityisen hyvää kaalilaatikkoa – Pirjon ohje on valtava hittiVolkswagen keskeyttää VW Golf -mallin tuotannonSuomeen odotetaan ulkomaisen turismin ennätystalvea – globaali trendi jyllää eteenkin LapissaMoni urheileva lapsi ja nuori kärsii rasitusvammoista – näin niitä voi ehkäistäSuomi-herkku veti Hollywood-tähden sanattomaksi: "Olen aika varma, että sain tarpeekseni"
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 20:31
    Seksimyytit

    Peppuseksiin liittyy edelleen paljon vääriä uskomuksia

  • 17:24
    Ruoka

    Yhdellä mausteella saat erityisen hyvää kaalilaatikkoa – Pirjon ohje on valtava hitti

  • 15:23
    Volkswagen

    Volkswagen keskeyttää VW Golf -mallin tuotannon

  • 13:38
    Matkailu

    Suomeen odotetaan ulkomaisen turismin ennätystalvea – globaali trendi jyllää eteenkin Lapissa

  • 12:30
    Viiden jälkeen

    Moni urheileva lapsi ja nuori kärsii rasitusvammoista – näin niitä voi ehkäistä