Gladiator kahmi Oscar-ehdokkuuksia

Muinaiseen Roomaan sijoittuva Gladiator-elokuva on kahminut eniten Oscar-ehdokkuuksia. Elokuva sai kaikkiaan 12 ehdokkuutta.

Gladiator on ehdolla mm. vuoden parhaaksi elokuvaksi. Lisäksi sen päätähti Russel Crowe on ehdolla parhaaksi miesnäyttelijäksi. Ridley Scottin ohjaama elokuva on ehdolla myös paras ohjaus -sarjassa. Toiseksi eniten ehdokkuuksia nappasi Ang Leen kiinankielinen Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme. Se tavoittelee ohjaajan Oscarin lisäksi mm. parhaan elokuvan ja ulkomaisen elokuvan patsaita.

Parhaan elokuvan pysteistä kilvoittelevat edellä mainittujen lisäksi Lasse Hallströmin Pieni suklaapuoti, Julia Robertsin tähdittämä Erin Brockovich ja huumesotadraama Traffic. Jälkimmäiset on ohjannut Steven Soderbergh, joka on molemmista ehdolla myös parhaan ohjaajan sarjassa. Moiseen ei ole yltänyt kukaan sitten Michael Curtizin vuonna 1938. Parhaan ohjaajan Oscarista kisaa Soderberghin, Scottin ja Ang Leen lisäksi brittielokuva Billy Elliottin ohjaaja Stephen Daldry.

Parhaan miespääosan Oscaria tavoittelee Russell Crowen lisäksi autiolle saarelle haaksirikkoutuva Tom Hanks elokuvasta Cast Away. Hanks lähtee kisaan hienoisena ennakkosuosikkina. Ehdolla ovat myös Kultaisista munista tuttu espanjalaisnäyttelijä Javier Bardem, joka esittää kuubalaista kirjailijaa elokuvassa Before Night Falls (Ennen kuin yö saapuu), Ed Harris elokuvasta Pollock sekä Markiisi de Sadea elokuvassa Quills - syntiset säkeet näyttelevä Geoffrey Rush.

Parhaan naispääosan ehdokkaat ovat Julia Roberts Erin Brockovichista, Pienen suklaapuodin Juliette Binoche, Joan Allen elokuvasta The Contender (Haastaja), yksinhuoltajaäitiä elokuvassa You Can Count on Me (Voit luottaa minuun) esittävä Laura Linney sekä tv-riippuvaista äitiä elokuvassa Requiem for a Dream (Unelmien sielunmessu) näyttelevä Ellen Burstyn.

Oscar-patsas

Suomen Seitsemän laulua tundralta ei yltänyt kisaamaan ulkomaisen elokuvan Oscarista. Ehdokkaat ovat Hiipivän tiikerin lisäksi Meksikon Amores Perros, Tshekin Divided We Fall, Belgian Everybody Famous ja Ranskan The Taste of Others.

Yhdysvaltain elokuva-akatemia julkisti Oscar-ehdokkaat tänään. Oscar-patsaat ovat maailman arvostetuimpia elokuva-alan palkintoja. Patsaat luovutetaan perinteisessä gaalassa 25. maaliskuuta. Illan isäntänä on tällä kertaa näyttelijä Steve Martin.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat