Mainos

Giscard: Turkki ei kuulu Eurooppaan

Turkki ei kuulu Eurooppaan, sanoo EU:n tulevaisuuskonventin puheenjohtaja Vale'ry Giscard d'Estaing.

Giscard arvioi Le Monde-lehden haastattelussa myös, että Turkin liittyminen EU:hun merkitsisi "Euroopan unionin loppua". EU:n edustajat torjuivat Giscardin, Ranskan entisen presidentin, näkemykset ja sanoivat tämän esittävän vain henkilökohtaisia mielipiteitään.

Turkki kelpuutettiin EU:n jäsenehdokkaaksi Helsingin huippukokouksessa joulukuussa 1999. Sen jälkeen Turkki on, turhaan, odottanut ilmoitusta liittymisneuvottelujen alkamisesta.

-Sen pääkaupunki ei ole Euroopassa, 95 prosenttia sen väestöstä asuu Euroopan ulkopuolella. Se ei ole eurooppalainen maa, sanoi Giscard.

Le Monden haastattelussa kysyttiin, mitä seurauksia Turkin liittymisellä EU:hun olisi. -Se olisi Euroopan unionin loppu, Giscard vastasi. Turkin EU-jäsenyyden tukijat ovat Giscardin mukaan Euroopan unionin vastustajia.

EU:n komission tiedottaja Jean-Christophe Filori sanoi EU:n päättäneen Turkin jäsenyysstrategiasta 1999. -Ja elleivät valtioiden päämiehet muuta päätä, sama strategia on voimassa edelleenkin.

EU ei ole aloittanut jäsenyysneuvotteluja Turkin kanssa perustellen tätä mm. Turkin ihmisoikeustilanteella.

Uutistoimisto Reuters arvioi Giscard d'Estaingin sanoneen ääneen sen, mitä monet EU-poliitikot kuiskailevat. EU:n tulevaisuuskonventtia johtavan Giscardin Turkki-lausunto tuli kuitenkin esille EU:n kannalta hankalassa vaiheessa, koska EU tarvitsee Turkin myötäsukaisuutta monissa laajentumiseen liittyvissä kysymyksissä. Tällainen on mm. Kyproksen kiistan ratkaisu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.