Gazprom nousemassa Sahalin 2:n enemmistöomistajaksi

Sahalinin maakaasuhanke on Venäjän suurin ulkomainen investointi.

Energiajätti Shell on kuukausia jatkuneen painostuksen jälkeen myymässä Sahalin 2 -kaasuprojektin enemmistön Venäjän kaasumonopolille Gazpromille. Reutersin teollisuuslähteiden mukaan Shell on sopinut kaupasta viime viikolla käydyissä neuvotteluissa.

Sahalinin maakaasuhanke on Venäjän suurin ulkomainen investointi. Shell omistaa siitä 55 prosenttia. Japanilaiset Mitsui ja Mitsubishi ovat hankkeessa 25 ja 20 prosentin osuuksilla. Hankkeen kustannusarvio on noin 22 miljardia dollaria eli noin 16,6 miljardia euroa.

Shell laskee teollisuuslähteiden mukaan omistusosuutensa nykyisestä 55 prosentista noin neljännekseen. Mitsui ja Mitsubishi joutuvat vastaavasti myymään omistustaan Gazpromille niin, että kaasumonopoli saa enemmistön hankkeesta.

Molemmat yhtiöt vahvistivat, että Shellin pääjohtaja Jeroen van der Veer tapasi Gazpromin pääjohtajan Aleksei Millerin perjantaina Moskovassa. Shellin tiedottajan mukaan van der Veer keskusteli Sahalin 2:sta myös Venäjän energiaministerin Viktor Hristenkon kanssa. Keskustelut olivat myönteisiä, mutta niiden sisältö on luottamuksellinen, totesi Shellin edustaja.

Sahalin 2 on tuotannonjakosopimukseen perustuva jättimäinen LNG- eli nesteytetty maakaasuhanke Venäjän Tyynenmeren mannerjalustalla. Venäjän hallitus on painostanut Shelliä pitkään Gazpromin saamiseksi Sahalin 2:n osakkaaksi.

Shelliä uhattiin ympäristöluvilla

Shelliä on syytetty ympäristönsuojelumääräysten rikkomisesta Sahalinilla. Hanke on ollut useita kuukausia Venäjän luonnonvaraministeriön ja ympäristöviranomaisten hampaissa.

Analyytikkojen mukaan painostustoimilla on pyritty saamaan Gazprom hankkeeseen, jota toteutetaan viime vuosikymmenellä tehdyn tuotannonjakosopimuksen pohjalta. Tuotannonjakosopimuksessa hankeen kustannukset maksetaan tuloista ennen kuin Venäjän valtio saa tuotoista osansa. Teollisuuslähteiden mukaan hanke pysyy tuotannonjakopohjalla myös Gazpromin tultua enemmistöosakkaaksi.

Mitsui kertoi Reutersille selvittävänsä asiaa. Mitsubishilla ei yhtiön edustajan mukaan ole tietoa Gazpromin ja Shellin keskusteluista, mutta yhtiö ei aio lähteä hankkeesta kokonaan. Toisen teollisuuslähteen mukaan kumpikin japanilaisomistaja myisi Gazpromille noin 10 prosenttiyksikköä osuudestaan.

Sahalin 2:n kapasiteetti on 9,6 miljoonaa tonnia nesteytettyä maakaasua LNG:tä vuodessa. Viennin on määrä alkaa ensi vuonna. Pääosa kaasusta viedään Japaniin. Hankeen alkuperäinen kustannusarvio oli 10 miljardia dollaria. Se on maailman suurin LNG-projekti.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat