Gazan sairaaloiden generaattoreista loppumassa polttoaine – tämä tilanteesta tiedetään nyt

Polttoaine uhkaa loppua tänään – näin katastrofaalinen on tilanne Gazan sairaaloissa 6:53
Katso haastattelu: Näin katastrofaalinen tilanne Gazassa on tällä hetkellä. (25.10.)

Humanitaarinen tilanne Gazassa on katastrofaalinenYK:n mukaan sen avustustoiminta uhkaa päättyä jo keskiviikkoiltaan polttoaineen loppumisen vuoksi.

Polttoaine osassa Gazan sairaaloista on jo loppunut, ja alueen sairaaloissa on luovuttu kaikesta muusta kuin kiireellisistä hoitotoimenpiteistä polttoaineen loppumisen vuoksi, kertoo BBC:n kirjeenvaihtaja.

Seuraukset potilaille ovat todella dramaattiset, kertoo viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta Lääkärit ilman rajoja -järjestöstä MTV Uutisten haastattelussa.

– Ilman polttoainetta ei pystytä pyörittämään generaattoreita, jotka tuottavat sähköä. Ja ilman sähköä ei oikeastaan voida pyörittää sairaaloita, Väkiparta sanoo.

Gazan terveysministeriön mukaan 7 000 ihmistä on vaarassa kuolla, jos hoitoa ei pystytä antamaan. Ministeriön mukaan 7. lokakuuta alkaneen sodan aikana kuolonuhrien määrä on 5 800 ihmistä, joista puolet on lapsia. Lukuja ei ole voitu tarkistaa riippumattomista lähteistä.

– Kuolonuhrien määrä nousee tästä vielä paljon, Väkiparta sanoo.

Israel syyttää Gazaa hallitsevaa Hamasia polttoaineen varastoimisesta omiin tarpeisiinsa. Israelin puolustusvoimien julkaiseman päivityksen mukaan Hamasin tankeissa on 500 000 litraa polttoainetta.

Leikkauksia lattialla, ei lääkkeitä

Potilaiden määrä on kasvanut niin paljon, että leikkauksia joudutaan tekemään lattialla, Väkiparta sanoo. Nukutuksia ja kivunlievitystä leikkauksien ajaksi ei pystytä kunnolla antamaan.

Iskuissa loukkaantuneiden ja pitkäaikaissairaiden lisäksi YK:n mukaan Gazan alueella on 50 000 raskaana olevaa naista.

– Synnytykset eivät lopu sodissa. Ne jatkuvat ja ihmiset tarvitsevat siihen apua, Väkiparta toteaa.

Väkiparran mukaan tilanne Gazan sairaalassa oli jo ennen sodan viimeisintä eskalaatiota todella vaikea.

– Saarto on ollut käynnissä yli 15 vuotta ja nyt se on ihan täydellinen. Lääkkeitä tai tarvikkeita ei saada sisään.

Lääkärit ilman rajoja tyhjensi viimeisetkin varastonsa Gazan sairaaloiden käyttöön viikonloppuna.

Jotain huutavasta avuntarpeesta kertoo se, että ennen lokakuun alun eskalaatiota Gazaan meni joka päivä 200–300 avustusrekkaan. Viimeisen reilun kahden viikon aikana on päästetty läpi yhteensä muutama kymmenen rekkaa.

Lue myös:

    Uusimmat