Gallen-Kallelan rahi ja muita harvinaisuuksia - hylätyt helmet tuotantoon

Nyt on tulossa luksusta. Sellaista suomalaista muotoilun luksusta, että italialaiset vapisevat.

Vanhin näistä helmistä on saanut odottaa löytymistään peräti 112 vuotta. Se on jakkara, jonka Akseli Gallen-Kallela suunnitteli vuonna 1899 Pariisin maailmannäyttelyä varten. Prototyypin kohtalosta ei ole tietoa mutta nyt sarjavalmistukseen tulee samainen, kansallisromanttinen Iris-jakkara.

Säveltäjä Jean Sibeliuksen suunnittelema kulmakaappi on toki ollut esillä vuonna 1904 valmistuneessa Ainolassa, huonekalusuunnittelijana Sibelius debytoi nyt, kun Antti J. Kallio on aloittanut vanhojen mestareiden kalusteiden sarjatuotannon.

Kallio on ostanut huonekalujen valmistusoikeudet kymmeneltä taiteilijalta - tarkkaan ottaen heistä viiden jo kuolleen oikeudet perikunnilta. Sarjatuotantoon on päässyt lähtölaukauksena 12 mallia.

Aikanaan mahdottomia valmistaa

Kallion Modern Historic 1900 -kokoelma syntyi uteliaisuuden pakottamana. Kallio oli ensin löytänyt muotoilija Eero Aarnion arkistoista tekemättä jääneitä huippusuunnitelmia ja arveli, että sellaisia löytyy muiltakin. Ja niitähän löytyi. Aivan yllättäviltä suunnittelijoilta: lasiesineillä ja taloustavaroilla maailman maineeseen noussut Timo Sarpaneva kokeili kykyjään myös huonekalusuunnittelijana. Toteutus ei vain onnistunut. Tuolloin 70-luvulla paksu, 50 millimetrin teräsputki ei taipunut yli 180 asteen kulmiin ja Sarpaneva keskittyi astioihin.

Kallio näki piirustukset pari vuotta sitten ja aloitti salapoliisityön. Putken taivuttajia ei googlamalla löydy mutta Kallio otti askelen taaksepäin ja selvitti mihin putken taivutukseen käytettäviä laitteita myydään. Näin löytyi veneitä valmistava Joros Oy.

Korutaitelija, kuvanveistäjä Björn Weckströmin lähes näkymättömät akryylituolit ja pöytä olivat nekin suunnitteluaikanaan teknisesti mahdottomia valmistaa. Jokunen suunnitelma kaatui markkinatutkimuksiin - nyt delux-malliston uskotaan löytävän asiakkaansa maailman miljoonista miljonääreistä, niistä joilla on varaa haluta vain kaikkein upeinta suunnittelua ja parasta valmistusta.

Valmistus tiukasti Suomessa

Vaikka markkinat ovat maailmalla luksus-kalusteiden valmistus halutaan pitää tiukasti Suomessa. Käsityötä taitavat, laatutietoiset alihankkijat ovat harjoitelleet mallikappaleilla ja odottavat nyt tilauksia. Ensimmäiset mallit tulevat näytteille Helsingin Design Forumin 28.10. - 26.11.2011, niille etsitään pysyvää näyttelypaikkaa ja toinen satsi on valmistuttuaan lähdössä kierrokselle, joka alkaa Pariisista ensi vuoden alussa.

Tavoitteena on löytää jälleenmyyjät tai perustaa shop in shop -periaatteella myyntiverkosto ympäri maailmaa. Esittelyä varten ilmestyy kirja (Kari-Otso Nevanluoma ja Antti J. Kallio, Suomalaisten mestareiden huonekalut, Paasilinna 2011) suomen lisäksi ranskan ja englannin kielillä.

Tuoli ei ole tuoli

Käyttötestaus osoittaa, että osa esineistä on mukavia käyttöesineitä - osan tarkoituskin on olla taideteoksia.

Kallio lohduttaa Sarpanevan putkituolin kovuudesta hämmästynyttä sanomalla, että kysymyksessä on katseenvangitsija, jolla voi myös istua.

Eero Aarnion massiivinen Champion-tuoli painaa yli sata kiloa ja voisi luulla etteivät sitä ainakaan varkaat vie. Toisin kävi ensimmäiselle tuolille: prototyyppi varastettiin New Yorkin satamasta vuonna 1970.

Uudessa, upottavassa sohvatuolissa on suurta muukin kuin koko: hinta on 25 000 euroa.

Katso Merja Sundströmin juttu (Kymmenen uutiset 16.10.2011)

Katso Antti J. Kallion haastattelu (Huomenta Suomi 14.10.2011)

Lue myös:

    Uusimmat