Gabonissa epäilty sotilasvallankaappaus – taustalla vallan perineen presidentin aivohalvaus

Keskisen Afrikan öljyvaltio Gabonissa on käynnissä ilmeisesti vallankaappaus, kun maan upseeristo otti haltuunsa maan radioaseman ja julisti tyytymättömyyttään maan presidentti Ali Bongo Ondimbaan.

Bongo on tällä hetkellä Marokossa toipumasta aivohalvauksesta. Hän sai halvauksen lokakuussa, ja on ollut Marokossa hoidossa marraskuusta lähtien.

Upseeriston edustaja ilmoitti Bongon sairauden ja toimien uutenavuotena "vahvistavan epäilyjä tämän kyvystä jatkaa tehtävässään". Uudenvuodenpuheessaan Bongo, 59, oli kertonut toipuvansa, mutta tämän sairaudesta viittasivat joidenkin sanojen sammaltaminen ja oikean käden liikkumattomuus.

France24:n mukaan Gabonin radiossa esiintyi luutnantti Kelly Ondo Obiang. Obiang julistautui Gabonin turvallisuusjoukkojen ja puolustusvoimien "isänmaallisen liikkeen" johtajaksi.

Puolen vuosisadan valtakausi

Maan pääkaupungissa Librevillessä on uutistoimisto AFP:n mukaan kuultu laukauksia, ja radiossa puhuneet sotilaat ovat julistaneet "kansallisen neuvoston" kokoontumisen. AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan laukaukset kuultiin valtiollisen television toimistojen ulkopuolella varhain aamulla ja sotilasajoneuvot tukkivat tien alueelle.

Hallitusta lähellä oleva lähde kertoo uutistoimisto Reutersille, että maan kansalliselta televisioasemalta kuului laukauksia. Presidentin tiedottajan mukaan he tiedottavat asiasta pian.

Bongo on johtanut maata vuodesta 2009 lähtien, kun hänen isänsä Omar kuoli. Suku on johtanut maata lähes puoli vuosisataa.

Lue myös:

    Uusimmat