Mainos

Kun presidentti oli ulkomailla sairaalahoidossa, sotilaat ilmoittivat, että palata ei tarvitse – Pienen öljyvaltion vallankaappausyritys näyttää epäonnistuneen

0:18

Öljyllä rikastuneessa Gabonissa sattui maanantai-aamuna vallankaappausyrotys, jonka tekijöinä näyttäisi olevan maan asevoimien sotilaita.

Sotilaat marssivat varhain maanantaiaamuna valtion radio- ja televisiokeskukseen pääkaupunki Libervillessä. He ottivat toimittajia panttivangiksi ja lähettivät radiossa puoli viideltä aamulla paikallista aikaa julistuksen, jossa sanoivat ottaneensa vallan Gabonissa.

Sotilaat sanoivat olevansa tyytymättömiä presidentti Ali Bongon hallintoon ja sanoivat pyrkivänsä ”palauttamaan demokratian" maahan.

Bongo toipumassa infarktista

Bongo oli kaappaushetkellä Marokossa saamassa hoitoa marraskuussa alkaneeseen sairauteensa. Sairauden on raportoitu olevan aivoinfarkti, minkä maan hallitus on kiistänyt ja sanonut kyseessä olevan "sisäisen  verenvuodon". Hallitus on sittemmin kertonut Bongon olevan toipumassa ja saamassa fyysisen toimintakykynsä täydellisesti takaisin.

Hallitusta tukeva valtion uutistoimisto AGP raportoi tiistaina kaappausyrityksen epäonnistuneen. Televisiokeskuksen läheltä kuultiin laukauksia, kun armeijan hallitukselle uskolliset elementit valtasivat rakennuksen kapinallisilta. AGP:n mukaan kahdeksan upseeria ja neljä sotilasta on pidätetty.

Hallituksen edustajan mukaan tilanne on nyt hallituksen kontrollissa ja valtionhallinto toimii normaalisti.

Heti kaappausyrityksen jälkeen Yhdysvaltain ulkoministeriö ohjeisti maan kansalaisia välttämään tarpeetonta matkustamista Gaboniin. Suomen ulkoministeriö ei ole antanut Gabonia koskevaa matkustustiedotetta.

Dynastia hallinnut jo yli 50 vuotta

Keski-Afrikassa Atlantin rannalla sijaitseva Gabon on rikastunut huomattavasti öljyllä viime vuosikymmeninä. Maa on eräs Afrikan pienimmistä. Siellä on vain reilut 1,5 miljoonaa asukasta.

Öljy muodostaa jopa 80 prosenttia Gabonin viennistä. Gabonin elintaso on noussut öljytulojen ansiosta Saharan eteläpuolisen Afrikan keskitasoa korkeammalle.

Itsevaltainen Bongon suku on hallinnut maata vuosikymmeniä. Nykyinen presidentti Ali Bongo on hallinnut maata vuodesta 2009. Hänen isänsä Omar Bongo hallitsi maata vuodesta 1967 kuolemaansa saakka. Kuollessaan vuonna hän oli yksi maailman pisimpään hallinneista valtionjohtajista.

Ali Bongo valittiin äärimmeisen pienellä erolla kilpailijaansa nähden uudelle seitsenvuotiskaudelle presidentiksi vuoden 2016 vaaleissa. Vaaleja varjostivat vilppisyytökset ja väkivaltaisuudet, joissa viisi protestoijaa ihmistä sai surmansa.

Läheet: BBC, CNN

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja