Mainos

G8-mailta rahaa köyhien maiden maatalouteen

Johtavien teollisuusmaiden G8-ryhmä on luvannut avustaa kehitysmaiden maataloutta 20 miljardilla dollarilla eli noin 14 miljardilla eurolla kolmen vuoden kuluessa.

Summa on noin 3,5 miljardia euroa ennakoitua suurempi. Rahat on tarkoitus käyttää viljelyn tehostamiseen ja taisteluun nälänhätää vastaan. Tarkoituksena on auttaa köyhiä maita ruokkimaan itse itsensä ulkomailta tulevan ruoka-avun sijasta.

Italiassa L'Aquilan kaupungissa koolla olleet G8-maat eivät vielä antaneet tarkempaa tietoa siitä, kuinka suuri kunkin maan panostus kolmivuotiseen ohjelmaan on. Yhdysvallat kuitenkin on kertonut osallistuvansa pottiin 2,5 miljardilla eurolla.

G8-maiden johtajat korostavat, että nälänhädän ja köyhyyden vähentämisellä on kiire. Nyt myönnetyllä rahalla tarjotaan köyhien maiden maanviljelijöille luottoa ja teknologiaa sekä helpotetaan heidän pääsyään markkinoille.

Kokoukseen osallistuneet Afrikan maiden johtajat kehottivat puolestaan rikkaita maita pitämään kiinni edes aiemmista sitoumuksistaan.

G8-ryhmän laajentamiselle kannatusta

Kokoukseen osallistunut Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama kertoi kannattavansa G8-ryhmän laajentamista, jotta mukaan saataisiin myös muun muassa Kiina ja Intia. Obaman mielestä huippukokousten määrää voitaisiin toisaalta karsia.

Seuraavaksi G8-maita johtava Kanada aikookin pysyvästi laajentaa maalukua, mutta ei ole vielä varma, montako maata mukaan otetaan. Presidentti Nicolas Sarkozy kertoi Ranskan johtokaudella vuonna 2011 maaryhmän laajenevan G14:ksi.

Myös isäntämaa Italian pääministeri Silvio Berlusconi oli laajemman ryhmän kannalla.

- Mielestäni G14 on muoto, jolla tulevaisuudessa saadaan parhaiten tehtyä tärkeät päätökset maailmantaloudesta, Berlusconi totesi.

Obama: G8-mailta viesti Iranille

Presidentti Barack Obama kertoi G8-maiden antaneen Iranille yhteisen viestin.

Viestin mukaan Iranin on luovuttava ydinaseuhkailustaan syyskuuhun mennessä. Mikäli Iran ei luovu ydinkannastaan, on Obaman mielestä asian suhteen otettava "askelia eteenpäin".

Obama tähdensi vielä, että G8-maat eivät aio odottaa ikuisuuksia Iranin toimia.

(MTV3 - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.