Mainos

FT: Tony Blair on väärä mies EU:n presidentiksi

Arvovaltainen brittilehti Financial Times antaa epäsuoraa tukea Paavo Lipposen EU-presidenttiehdokkuudelle. Lehden pääkirjoituksessa kirjoitetaan, että Britannian entinen pääministeri Tony Blair on väärä mies EU:n presidentiksi.

Aukeaman toisella sivulla annetaan tilaa Lipposen omalle kirjoitukselle. Siinä Lipponen kirjoittaa, että EU:n presidentin pitäisi keskittyä paremminkin unionin sisäisiin asioihin kuin kierrellä maailmaa edustamassa EU:ta.

Kirjoitusta voi pitää Lipposen omana ohjelmajulistuksena.

Lipposen mukaan Euroopan neuvoston pysyvän puheenjohtajan tärkein tehtävä on työskennellä vahvemman unionion puolesta.

Lipposen mielestä Eurooppa-neuvoston presidentin tärkein rooli on sisäinen; työskennellä Eurooppa-neuvoston jäsenten ja komission puheenjohtajan kanssa Eurooppa-neuvoston kokousten asialistan valmistelemiseksi. Tässä koordinaatioroolissa presidentillä pitää olla aikaa kuunnella jäsenvaltioita ja ratkaista ongelmia.

Lipposen mielestä Lissabonin sopimus vahvistaa 16 jäsenisen euroryhmän asemaa EU:ssa. Lipponen asettaa tavoitteeksi, että vuoteen 2020 mennessä kaikkien jäsenmaiden pitäisi kuulua euroryhmään.

Britannia ei kuulu euroryhmään.

Financial Timesin mielestä Blair on monesta syystä väärä mies tehtävään, etenkin Irakin sodan kannattamisen takia ja siksi, että hän ei onnistunut lähentämään Britannian ja EU:n suhteita.

Huomionarvoista on, että Lipponen julkaisi ohjelmajulistuksensa samana päivänä, kun eurooppajohtajat käynnistivät huippukokouksensa Brysselissä.

Samainen Lipposen kirjoitus julkaistiin tänään myös Le Figaro -lehdessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.