Fortumin väistyvän hallituksen tempulle täystyrmäys: "Aivan läpimätä kulttuuri"

Pöllöraati ruotii Fortumin johdon palkkioita: "Härskiä, härskiä, härskiä" 4:14
Pöllöraadin jäsenet ihmettelevät, kuinka Fortumin päätös johtoryhmän palkkioista on mennyt läpi omistajaohjausyksikön kautta.

Pöllöraadin mukaan Fortumin maine sai jälleen uuden kolhun, mutta onko sillä mitään seurauksia?

Valtio-omisteisen energiayhtiö Fortumin tulospalkkiot johtoryhmälle ovat herättäneet keskustelua. Yhtiö ajautui kriisiin viime kesänä saksalaisen tytäryhtiön Uniperin tarvittua 8 miljardin euron rahoituspaketin. Uniperistä koitui Fortumille noin 6 miljardin euron tappiot.

– Se on veronmaksajien enemmistöomisteinen yhtiö, yli 50 prosenttia Fortumista on valtion. Se tappio siis kouraisee vähän meitä kaikkia, Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki kertoo.

Fortumin väistyvä hallitus yritti olla noteeraamatta suuria tappioita ja palkita yrityksen johtoa kaikesta huolimatta. Työntekijöiden palkkiot sen sijaan leikattiin.

– Sehän on aivan läpimätä kulttuuri. Se on outoa, että se aina Fortumista ponnahtaa esiin, Kärki jatkaa.

Fortum sai viime kesänä tukea valtiolta sillä ehdolla, ettei johtoa saa palkita vuosina 2022–2023.

– He totesivat sitten, että eipä sitten palkitakaan, mutta katsotaan miten paljon osake nousi vuosina 2020–2021 ja palkitaankin sen mukaan, Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson sanoo.

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki turvautuu poliitikkojen kolmeen sanaan.

– Härskiä, härskiä, härskiä ja lisään vielä, että ahnetta.

Lehtimäki kysyy myös, miksi Fortumin hallituksessa istuva omistajaohjausyksikön hallituksen edustaja ei puuttunut palkkioihin.

– Ilmarinen isona omistajana sanoi jo, että tämä ei muuten mene läpi. Asiaan havahduttiin vasta yhtiökokouksessa ja toisaalta, miksi viesti ei kulje omistajaohjausyksikön sisällä valtion puolella? Tavallaan näistä valtion kannoista ei ole muka tiedetty, Lehtimäki ihmettelee.

Asiaa käsitellään vielä Fortumin uudessa hallituksessa.   

– Hallituksen uusi puheenjohtaja sanoi, että tämä asia pitää käsitellä. Eiköhän tämä haudata kaikessa hiljaisuudessa. Kohu on sen verran kova, mutta tällä kertaa erittäin aiheellinen, Lehtimäki pohtii.

Fortum on kulkenut kohusta toiseen. Onko yhtiö pilannut maineensa jo täysin?

– Fortumin maine on mennyt jo monta kertaa. Voi kysyä, että mitä sitten? Onko siitä seurannut mitään? Eipä juuri, Pettersson sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat