Fortumilta vastalause Venäjän-tytäryhtiönsä haltuunotosta

Fortum sanoo valmistautuvansa puolustamaan oikeuksiaan. Venäläinen tytäryhtiö otettiin viime viikolla Venäjän viranomaisten hallintaan.

Energiayhtiö Fortum on toimittanut Venäjän presidentin hallinnolle virallisen vastalauseen Venäjän-tytäryhtiönsä haltuunotosta.

Fortum sanoo vastustavansa jyrkästi presidentti Vladimir Putinin allekirjoittamaa asetusta, joka tuli voimaan Venäjällä viime viikolla. Fortum sanoo, että asetuksen varjolla Venäjän valtion omaisuudenhoitovirasto on ottanut haltuunsa Fortumin venäläisen tytäryhtiön PAO Fortumin.

– Toimillaan Venäjän valtio on aiheuttanut PAO Fortumin toimitusjohtajan erottamisen ja estää Fortumia käyttämästä sille kuuluvia osakkeenomistajan oikeuksia, Fortum sanoo tiedotteessa.

Fortum katsoo, että Venäjän toimet ovat räikeästi kansainvälisen lain vastaisia ja rikkovat investointisuojaa. Fortum sanoo valmistautuvansa puolustamaan oikeuksiaan relevantin kansainvälisen lainsäädännön nojalla.

Fortum tiedotti viime viikolla, että sen tytäryhtiön PAO Fortumin toimitusjohtaja on vaihdettu. Fortum sanoi pitävänsä tätä vahvistuksena sille, että tytäryhtiön omaisuus on otettu väliaikaisesti Venäjän viranomaisten hallintaan.

Fortum sai tiedon toimitusjohtajan vaihtamisesta venäläisen tytäryhtiönsä tiedotteesta. Tytäryhtiön tiedotteen mukaan päätös perustui Venäjän valtion omaisuudenhoitoviraston vaatimukseen, Fortum kertoi.

Fortum arvioi Venäjän toimien vaikutuksia

Fortumin mukaan sen nettovarallisuuden arvo Venäjällä oli 1,7 miljardia euroa viime vuoden lopulla.

– Fortumin voimalaitokset ovat markkinoiden moderneimpia ja tehokkaimpia sekä huolellisesti ylläpidettyjä, yhtiö sanoi tänään perjantaina.

Fortum arvioi kokonaisuudessaan Venäjän toimien vaikutuksia yhtiöön ja kertoo lisää tilanteesta osavuosikatsauksensa yhteydessä ensi viikon torstaina.

Viime viikolla voimaan tulleen asetuksen mukaan Venäjä voi ottaa väliaikaisesti haltuunsa ulkomaisten yhtiöiden omaisuutta, jos Venäjän omaisuutta takavarikoidaan ulkomailla.

Vastatoimet on pantu käytäntöön Fortumin ja saksalaisen energiayhtiön Uniperin osalta. Venäjä on ottanut väliaikaisesti hallintaansa Uniperin venäläisen tytäryhtiön Unipron.

Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla, että Fortumin Venäjän-yksikön haltuunotossa oli mukana naamioituneita ja aseistautuneita joukkoja. HS:n lähteen mukaan joukot saapuivat Fortumin tytäryhtiön tiloihin Moskovassa viime viikon keskiviikkona.

Lue myös:

    Uusimmat