Fortum osti itsensä kylläiseksi Venäjällä

Uralilla toimiva energiayhtiö TGC-10 miljardikaupalla suomalaisomistukseen.

Sähköyhtiö TGC-10:n osto tyydyttää Fortumin nälän Venäjällä. Toimitusjohtaja Mikael Liliuksen mukaan yhtiöllä ei ole mitään Venäjää koskevia lisäsuunnitelmia.

- Emme aio osallistua muihin huutokauppoihin. Tämä on tässä, Lilius vakuutti tänään tiedotustilaisuudessa.

Venäjällä yksityistetään parhaillaan sähköyhtiöitä huutokauppamenettelyllä. Tässä vaiheessa Fortumin osuus yhtiöstä nousee 63-76 prosenttiin riippuen järjestettävän osakeannin tuloksesta.

Kaupan arvo kohoaa kuitenkin 2,7 miljardiin euroon, jos Fortum saa myöhemmin hankituksi venäläisyhtiön kokonaan omistukseensa. Lilius toivoo, että 100 prosentin omistus toteutuisi loppuvuoteen mennessä. Yhtiö tekee lunastustarjouksen vähemmistöosakkaille.

Fortum aikoo nyt keskittyä TGC-10-kaupan sulatteluun. Hankinta notkauttaa Fortumin osakekohtaista tulosta parin vuoden ajaksi, mutta vahva pääomarakenne säilyy ennallaan, Lilius arvioi. Kauppa rahoitetaan pankkilainalla.

TGC-10 eli Territorial Generating Company 10 on fortumilaisten mukaan parhaita alueellisia sähkö- ja lämpöyhtiöitä Venäjällä. Se toimii Uralilla ja sen itäpuolella Tsheljabinskin, Tjumenin ja Tobolskin alueilla. Yhtiö palvelee noin neljää miljoonaa ihmistä.

Alueella on runsaasti öljy- ja kaasuteollisuutta, minkä vuoksi alue kasvaa nopeasti. TGC-10:llä on raskas 2,2 miljardin euron investointiohjelma, jonka tarkoitus on nostaa yhtiön sähköntuotantoa 75 prosentilla vuoteen 2013 mennessä. Osakeanti liittyy investointiohjelmaan.

Lilius korosti, että Fortumin osaamisella TGC-10:n toimintaa voidaan tehostaa huomattavasti. Fortumilaiset ovat käyneet jokaisessa TGC-10:n voimalassa tutkimassa asiat.

Fortumia auttaa Venäjällä Liliuksen mielestä se, että yhtiöllä on pitkä kokemus Neuvostoliitosta ja Venäjästä. Fortumilla on jo entuudestaan 25 prosentin vähemmistöosuus Suomen rajan tuntumassa toimivasta TGC-1:stä.

Kymmenen kärkeen

Lilius ei halunnut arvioida, milloin Fortumin värit ja logot ilmestyvät uralilaisiin voimaloihin ja sähkölaskuihin. Hänen mukaansa kauppa pitää saattaa ensin loppuun. Pyrkimyksenä on kuitenkin yhtiön ilmiasun yhtenäistäminen.

Johtaja Tapio Kuula hoitaa käytännössä TGC-10:n integroinnin Fortumiin.

TGC-10:n osto merkitsee sitä, että Fortum loikkaa Euroopan kärkikymmenikköön sähköntuottajana. Kauppa nostaa Fortumin sähköntuotannon 52 terawattitunnista 70 terawattituntiin. Suunnitteilla olevien investointien jälkeen tuotannon on määrä kasvaa 93 terawattituntiin.

Lisäksi Uralin takana toimiva TGC-10 kaksinkertaistaa Fortumin lämmöntuotannon.

Sähkön hinta nousee

Venäjän tarkoitus on saada yksityistämisillä varoja investointeihin, joita maan energiantuotanto tarvitsee, Lilius arvioi. Talouskasvu vaatii lisää energiaa, mikä tarkoittaa investointeja. Investointeja ei saada, ellei synny tuottoja. Tuottoja saadaan vain, jos markkinat vapautetaan, hän järkeili.

Venäjän sähkömarkkinoiden on määrä vapautua täysin vuonna 2011. Samalla sähkön hinta nousee. Analyytikkoarvioiden mukaan sähkön hinta on kolmen vuoden kuluttua yli kaksinkertainen nykyiseen verrattuna.

Lilius muistutti, että Fortumilla on markkinoiden vapauttamista koskevaa osaamista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat