Fordin nerokkaan keksinnön ansiosta näkövammaisetkin voivat nauttia maisemista istuessaan autossa

1:32

Ford on kehittänyt prototyypin laitteesta, jonka avulla sokeat ja näkörajoitteiset ihmiset voisivat hahmottaa ohi vilisevät maisemat ikkunan värähtelyjen avulla. Laite on kuitenkin vasta kehitteillä, eikä ole tietoa, tuleeko se koskaan massatuotantoon.

Pääkuvan video

Lapset keksivät nerokkaan tavan tuulilasin putsaamiseksi

Saksalaissisarukset Lara, 9, ja Daniel, 11, keksivät, miten auton pissapojan täyttämiseen voi hyödyntää sadevettä. Keksintö voisi säästää Euroopassa jopa kuusi miljardia litraa puhdasta vettä vuosittain.

Maisemien katselu on monen mielestä automatkan suola, ja nyt Ford on kehittänyt prototyypin laitteesta, jonka avulla myös sokeat tai näkörajoitteiset voisivat visualisoida ohikulkevat maisemat kosketuksen avulla.

Feel The View -laite asennetaan auton ikkunaan. Kamera ottaa kuvan maisemasta ja muuttaa sen mustavalkokuvaksi. Harmaan sävyt muuttuvat eritasoisiksi värähtelyiksi.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Laite tarkkailee myös sormen liikettä ja värähtelee eri tavoin, kun sormi liikkuu kuvan eri kohtien yli. Autoblog.com-sivusto kertoo, että prototyypissä on myös äänikuvailu napatulle kuvalle.

Vasta testiversio

Ford on kehittänyt kojeen yhdessä GTB Roman ja näkörajoitteisille tarkoitettuja laitteita kehittelevän  Aedo-start up -yrityksen kanssa.

– Tämä oli mahtava tilaisuus auttaa näkörajoitteisia kokemaan yksi autoilun hienoista puolista, hehkuttaa Ford Italian edustaja Marco Alù Saffi.

Vielä ei kuitenkaan kannata lähteä kauppaan etsimään kyseistä laitetta, sillä on se vasta prototyyppi. Ei ole tietoa, tuleeko laite koskaan massatuotantoon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja