Fivalta varoitukset neljälle pankille – Nordealle miljoonan euron seuraamusmaksu

2:21

Finanssivalvonta määrää julkiset varoitukset ja seuraamusmaksut Nordea Bankille, Helsingin Seudun Osuuspankille, Alexandria Pankkiiriliikkeelle ja Investium Oy:lle. 

Finanssivalvonta teki vuosina 2015-2016 tarkastuksen, jossa keskityttiin siihen, miten yli 70-vuotiaille ei-ammattimaisille oli myyty sijoitusrahastoja ja strukturoituja rahoitusvälineitä. 

Tarkastuksessa havaittiin useita laiminlyöntejä yhtiöiden velvollisuudessa hankkia riittävät tiedot asiakkaasta ja varmistua liiketoimien soveltuvuudesta. Lisäksi yhtiöt eivät olleet dokumentoineet selonottovelvollisuutta asiakirjoihin siten, että tietojen avulla olisi voitu jälkikäteen todentaa tapahtumien kulku. 

Julkinen varoitus on annettu selonottovelvollisuuden ja soveltuvuusarviointien laiminlyönneistä. Seuraamusmaksu puolestaan määrättiin dokumentointivaatimusten laiminlyönneistä ja eturistiriitatilanteiden tunnistamatta jättämisestä ja ehkäisemisestä. 

Nordean Suomen sivuliike joutuu maksamaan 1 000 000 euroa, Helsingin OP 400 000 euroa, Alexandria 90 000 euroa ja Investium Oy 20 000 euroa. 

Pankit: Parannusta tehty 

Nordean mukaan tarkastuksessa ei tullut esille tapauksia, joissa neuvonta olisi ollut asiakkaan edun vastaista tai aiheuttanut vahinkoa asiakkaalle. 

– Nordea oli käynnistänyt parannustoimenpiteitä jo ennen Finanssivalvonnan tarkastusta. Niitä jatkettiin tarkastuksen jälkeen. Sääntely lisääntyy koko ajan, sanoo liiketoimintajohtaja Riikka Laine-Tolonen pankin tiedotteessa. 

Myös Helsingin OP:n mukaan tarkastuksessa havaitut puutteet menettelytavoissa eivät ole aiheuttaneet asiakkaille taloudellista vahinkoa. Pankki tiedotti ryhtyneensä välittömiin toimenpiteisiin Finanssivalvonnan havaitsemien puutteiden johdosta. 

Varallisuudenhoidosta vastaava johtaja Jussi Huttunen kertoo, että esimerkiksi ohjeistus on päivitetty ja henkilöstön koulutusta on lisätty merkittävästi.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja