Fitness-urheilu voi sekoittaa kehon pahasti

Suosiota kasvattava fitness-urheilu voi aiheuttaa vakavia terveydellisiä ongelmia.

Yleisimpiä näistä ovat kehon ylirasitustilat, joihin liittyy hormonaalisia häiriöitä sekä miehillä että naisilla, ruuansulatukseen liittyviä ongelmia sekä masennusoireita.

Kymmenen vuotta fitness-urheilua harrastanut liikunnanohjaaja ja personal trainer Nora Yrjölä lopetti kilpailemisen pari vuotta sitten.

Rankkojen dieettien ja kovan treenaamisen aiheuttamiin ongelmiin Yrjölä havahtui vasta lopetettuaan kilpailemisen.

–Kilpirauhasen kanssa on ollut ongelmia ja hormonaalisia ongelmia tietysti dieettien aikana. Ei ole ihan ongelmitta sujunut kisaura.

Kyseessä on Yrjölän sekä MTV3:n haastattelemien lääkäreiden mukaan lajia harrastavien keskuudessa laaja ongelma, josta monet vaikenevat.

–Ne on henkilökohtaisia asioita, joista on vaikea puhua. Jossain määrin ollaan ehkä haluttu pitää sitä mielikuvaa lajista, että se on upea juttu, mitä se onkin, mutta näistäkin asioista voitaisiin ihan reilusti puhua.

Fitness-urheiluun liittyvät ongelmat ovat tulleet entistä enemmän esille muun muassa blogien myötä. Niissä monet fitness-uran taakse jättäneet avautuvat palautusmisprosesseistaan.

Ongelmat ovat yleensä ohimeneviä

Urheilulääketieteen säätiön ylilääkärin Heikki Tikkasen mukaan suurin osa ongelmista palautuu normaalin ruokailun ja treenaamisen myötä.

–Nämä ovat onneksi palautuvia ongelmia. Haitallisimmat niistä voivat tapahtua kasvuiässä, jos luusto ei ehdi kovettua riittävästi niukalla ravinnolla. Aikuisiässä ne on yleensä ohimeneviä asioita ja asiat palautuvat normaaliksi, ainakin yleensä.

Fyysisten ongelmien lisäksi fitness-urheilua varjostavat psyykkinen oireilu, kuten vääristynyt kehonkuva.

–Kun keho muuttuu kilpailun jälkeen, ei ymmärretä sitä, että se on se kilpailu ja normaali elämä on eri, Yrjölä sanoo.

Fitnessbuumin aiheuttaman innostuksen myötä yhä useampi kilpailija on altis ongelmille muun muassa puuttuvan urheilutaustan takia.

–Se on kilpaurheilua, siihen pitää olla valmis. Se pitää tiedostaa, ettei laji sovi kaikille, ja itse asiassa hyvin harvoille sopii rajoittava dieetti, Yrjölä painottaa.

Pahimmillaan psyykkisten ja fyysisten ongelmien korjaaminen vie vuosia.

Lue myös:

    Uusimmat