Finnair: Nyt kysytään jo, mikä on Hautalan asema

Kun vihreiden Heidi Hautala sai - tai joutui ottamaan - kaikkien yllätykseksi Jyrki Kataisen (kok) sekasikiöhallituksessa omistajaohjaussalkun, muiden puolueiden vanhat ja viisaat politiikan konkarit hykertelivät: kohta on vihreiden moraaliykkönen liemessä ylevien periaatteidensa kanssa.

Näin kävi.

Finnairin ja Ilmarisen ympärille kehittynyt moraaliton sotku, joka paljasti vanhan kansanviisauden "ei ne herrat mitään hävetä ossaa", kiertyi vajaassa vuorokaudessa lopulta Hautalan kaulaan kuin hirttosilmukka. Kauniista periaatteista ei ollut mitään apua, kun Hautala istutettiin sille paikalle, jolle omistajaohjausministeri aina joutuu: talouselämä vie, onneton ministeripoliitikko vikisee hiiren lailla.

Torstaina eduskunnan kyselytunnilla Hautala vielä julmisteli, pystyykö Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas jatkamaan Finnairin hallituksen puheenjohtajana, kun hänen eläkeyhtiönsä osti Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen 300 neliön luksuskämpän 1,8 miljoonalla eurolla - "markkinahintaan", vaikka "markkinoilla" kukaan ei pyydettyä hintaa maksanut. Onneksi sentään Ilmarinen poikkesi periaatteistaan ja hoiti eläkeyhtiön hallintoneuvoston jäsenenä toimivan Vehviläisen omat bisnekset kuntoon. Ilmarinen on sentään Finnairin neljänneksi suurin omistaja, kaveria ei jätetä.

Menetelmä huusi moraalittomuuttaan taivaisiin saakka.

No. Nyt perjantaina Hautala tapasi Sailaksen. Sen kyllä täytyi olla ihmetapaaminen, jolla vertauskohtia löytyy vain raamatullisista puitteista.

Tapaamisen jälkeen Hautala näet ilmoitti julkisuuteen, että asia on ok, "hyvää hallintotapaa" on noudatettu ja asia on loppuun käsitelty ja Finnairin johdolla on hänen "täysi tukensa".

Hyvä tietää, ei siis ongelmia.

Mitähän tässä välissä tapahtui?

Politiikan pikkulinnut laulavat, että Hautalan edeltäjä Jyri Häkämies (kok.) joutui opastamaan seuraajaansa, että jos Hautala antaa Sailakselle potkut, myös Vehviläinen lähtee. Siinäpä olisi sitten omistajaohjausministeri Hautala miettinyt sormi suussa, mitä tehdä surkealla Finnairilla, kun ei ole toimitusjohtajaa eikä hallituksen puheenjohtajaa. Nykyisessä lentoliikenteen myrskymaailmassa ongelma ei olisi ehkä selvinnyt aivan reilun kaupan kehitysmaaopeilla.

Sen kai Hautalakin tajusi.

Siis: "hyvää hallintotapaa", lakia ja ties mitä on noudatettu ja asia on loppuun käsitelty.

Jos Olaus Petri eläisi (eli v. 1493-1552 ) hän varmaan kiteyttäisi vanhat tuomarinohjeensa uusiksi:

"Mikä ei ole hyvä hallintotapa, ei voi olla lakikaan."

Heidi Hautalalla oli ongelmia heti alkuun Outokummun muhkeista lisäeläkemaksuista, kun niitä ei ministerille suostuttu kertomaan. Nyt Finnair-Ilmarisen kaksikko näytti Hautalalle kaapin paikan. Kannattaisikohan Hautalan kysyä itseltään kyselytuntityyliin:

"Nyt kaikki tiedot ovat käsittääkseni tulleet julki ja tärkein kysymys, joka itselleni herää, on se, pystyykö omistajaohjausministeri tässä tilanteessa täysin toimimaan valtion edun nimissä. Tämä on se kysymys, jota haluaisin hänen pohtivan."

Transparency Suomi rohkeni torstaina epäillä, että Hyvä veli -verkostot ovat Suomen pulma.

Ei kai?

Lue myös:

    Uusimmat