Mainos

Finnair liittoutuu British Airwaysin kanssa

Finnair liittoutuu Euroopan suurimman lentoyhtiön Bristish Airwaysin kanssa. Omistuksellisesta liittoutumasta ei ole kyse. Yhteistyötä tehdään reittiverkon suunnittelussa, asiakaspalvelussa ja markkinoinnissa.

Lentoliikenteen vapautumisen myötä lentoyhtiöt ovat muodostaneet aiempaa suurempia liittoutumia. Euroopassa on muotoutumassa neljä, viisi suurta liittoutumaa: yksi saksalaisen Lufhhansan, yksi englantilaisen British Airwaysin, yksi sveitsiläisen Swissairin, yksi hollantilaisen KLM:n ja yksi ranskalaisen Air Francen ympärille.

Aiemmin Finnair kaavaili yhteistyötä saksalaisen Lufthansan kanssa. Hanke kariutui, kun Lufthansa alkoi rakentaa yhteistyötä yhteispohjoismaisen SAS:n kanssa.
Finnairin pääjohtajan Antti Potilan mukaan Finnair kävi Lufthansa-hankkeen kariuduttua yhteistyöneuvotteluja kaikkien isojen eurooppalaisten yhtiöiden kanssa. British Airways oli Potilan mukaan Finnairin kannalta "selvästi vahvin".

Käytännössä yhteistyö British Airwaysin kanssa on jo alkanut. Ensimmäisenä on tarkoitus yhdistää lentoyhtiöiden bonus-ohjelmat. Paljon lentävillä on mahdollisuus kerätä ns. bonus-pisteitä, jotka tuovat matkustajalle tiettyjä etuja.
Potilan mukaan Finnairin ja British Airwaysin liittoutuma on puhtaasti kaupallinen. Yhteistyöneuvotteluissa ei hänen mukaansa edes keskusteltu omistuksellisesta yhteistyöstä. Poissuljettu se ei kuitenkaan ole.
-Yhtiön osakkeethan ovat vapaasti ostettavissa, hän heittää. Useimmat eurooppalaiset lentoyhtiöliittoumat perustuvat kaupalliseen yhteistoimintaan. Vain harvoihin liittoumiin liittyy ristiinomistusta.

Ei vaikutuksia henkilöstöön

Potila ei tässä vaiheessa halua seikkaperäisesti arvioida yhteistyökuvion taloudellisia vaikutuksia. Hän korostaa, että liittoutuminen on pikemminkin strateginen valinta. Finnair haluaa olla mukana jossakin lehtoyhtiöiden liittoutumassa. Liittoutumien ulkopuolella toimiminen olisi Potilan mukaan vaikeampi vaihtoehto. Liittoutumalla British Airwaysin kanssa Finnair haluaa Potilan mukaan luoda Pohjois-Eurooppaan vahvan kilpailuaseman. Osapuolet ilmoittavat lisäävänsä toimintaansa Suomen ja Ruotsin markkinoilla. Potila ei osaa vielä sanoa, kuinka tämä heijastuu käytäntöön, esimerkiksi lentovuoroihin.

Asiakaspalvelussa liittoutuminen merkitsee lentoasemien lounge-tilojen avaamista kummankin kanta-asiakkaiden käyttöön. Lisäksi on tarkoitus parantaa muuta palvelua kuten jatkoyhteyksiä. Osapuolten mukaan liittoutuminen ei aiheuta näillä näkymin uusia investointeja eikä muutoksia henkilöstöön.
British Airways on matkustajakilometreillä mitattuna Euroopan suurin lentoyhtiö. Finnair sijoittuu Euroopassa viidenneksi. British Airwaysin reittiverkosto kattaa 175 kohdetta 83 maassa ja sen laivastoon kuuluu yli 250 lentokonetta. Finnair harjoittaa reittiliikennettä 45 ulkomaiseen kohteeseen. Finnairin laivastoon kuuluu 56 lentokonetta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.