Finnair ei ole tehnyt päätöksiä koronarokotuksen edellyttämisestä – australialaisyhtiö Qantas sen sijaan vaatii tulevaisuudessa matkustajilta rokotustodistusta

2:36
Video: Kuka tuo rokotteet Suomeen? Finnair haluaa herätellä keskustelua – "Mielummin aikaisemmin kuin liian myöhään"

Finnair ei ole tehnyt päätöksiä koronarokotustodistuksen edellyttämisestä asiakkailta, Finnairin viestinnästä kerrotaan STT:lle. Australialainen lentoyhtiö Qantas on sanonut, että kansainvälisten matkustajien täytyy tulevaisuudessa todistaa, että he ovat saaneet koronarokotteen ennen kuin he pääsevät yhtiön lennolle.

Qantasin toimitusjohtajan Alan Joycen mukaan käytäntö on välttämätön, kunhan koronarokotteita on saatavilla, uutisoi muun muassa BBC.

Asiaa australialaisen Nine Network -kanavan haastattelussa kommentoinut Joyce myös sanoi uskovansa, että rokotetodistuksen vaatimisesta tulee yleinen käytäntö. 

Finnair peräänkuuluttaa yhtenäisiä linjauksia

Vaikka Finnairilla ei ole tehty päätöksiä rokotustodistuksen vaatimisesta, on yhtiö ottanut tilanteen seurantaansa.

–  Seuraamme tiiviisti asiasta käytävää keskustelua ja alalla muotoutuvia toimintatapoja, viestinnästä sanottiin tiistaina.

Finnairin mukaan lentoyhtiöille olisi tärkeää, että kansainvälisesti olisi sovittuna yhtenäiset linjaukset ja toimintamallit terveysturvallisen matkustamisen edistämiseksi ja maahantulovaatimusten yhtenäistämiseksi. Yhtiö noudattaa aina paikallisia viranomaisohjeistuksia erilaisissa maahantulovaatimuksiin liittyvissä asioissa.

–  Tällä hetkellä eri mailla on erilaisia vaatimuksia matkustajille, jotkut maat esimerkiksi vaativat negatiivista koronatestitodistusta matkustajilta tai sähköisen terveystietolomakkeen täyttämistä ennen matkaa, viestinnästä sanottiin.

–  Koronarokotustodistusta edellyttäisimme luonnollisesti tilanteessa, jossa kohdemaan viranomainen vaatisi lentoyhtiöltä koronarokotustodistuksen tarkastusvelvoitetta, ja se olisi osana asiakkaan maahantulon edellytyksiä.

Kehitteillä "digitaalinen terveyspassi"

Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA:n mukaan koronaviruskriisi on vakava uhka koko lentoliikennealalle.

–  Rajojen täytyy aueta ilman karanteenitoimenpiteitä, jotta matkustajat voivat nousta jälleen koneeseen, liiton toimitusjohtaja Alexandre de Juniac sanoi tiistaina.

Entistä synkemmistä lentoliikenteen ennusteista tiistaina raportoitunut IATA on jo kuukausia painostanut hallituksia muuttamaan suhtautumistaan lentoliikenteen rajoituksiin. Liitto on ehdottanut, että karanteenien sijaan siirryttäisiin laajemmin testaamaan matkustajia ennen lentoa. Näin lentoliikenne saataisiin IATA:n mukaan jälleen käyntiin ilman, että turvallisuudesta tingittäisiin.

IATA pyrkii edistämään rajojen avaamista turvallisesti niin kutsutulla digitaalisella terveyspassilla, jonka liiton maanantaisen tiedotteen mukaan on viimeisessä kehitysvaiheessa. Kyseessä olisi käytännössä sovellus, jonka avulla matkustajat pystyisivät muun muassa turvallisesti ja luotettavasti esittämään tarvittavat koronatestitulokset.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja